Så hanterar du din stress

I del ett av min Anti-Stress Guide skrev jag om 9 varningssignaler för stress och i del två fick ni veta hur man kan veta om man är i riskzonen för att bli utbränd. Här kommer nu del tre; ett inlägg om hur du kan hantera din stress om du har blivit drabbad av den. Observera att detta är tips för att hantera stress på en nivå som inte är så allvarlig att du har blivit utbränd eller gått in i väggen. Här är stressen fortfarande på en mer hanterbar nivå där du kan ha möjlighet att få ner stressnivån genom att testa en eller flera av tipsen.

lopning-havet-3

Stresshantering -sätt att hantera stressen på:

  1. Andningen – När vi är stressade tar vi ofta ytliga, korta andetag, vilket gör oss mer stressade. Genom att börja andas långsammare skickar du signaler till hjärnan om allt är lugnt. Sätt dig bekvämt, sänk axlarna, försök slappna av och andas sedan in långsamt genom näsan. Dra in andningen djupt och låt den fylla hela dig. Andas ut, också genom näsan.
  2. Lägg bort skärmarna – Alla intryck vi får från att surfa runt på mobil, dator och via sociala medier är extremt stressande för våra hjärnor. Om du har svårt för att låta bli att ta upp mobilen eller ofta sitter framför TV eller surfplatta; bestäm dig för att ha det helt skärmfritt ibland. Kanske att du alltid har skärmfritt efter en viss tid på kvällen så att kroppen får lugn och ro timmarna innan läggdags eller så låter du en eller ett par kvällar i veckan vara helt skärmfria.
  3. Dra ner på tempot – Det är typiskt att vi skyndar oss fram när vi är stressade och att allt ska göras super snabbt. När du märker att detta händer; bestäm dig för att dra ner på tempot. Gå i en långsammare takt och passa på att njut av omgivningarna du passerar med alla sinnen. Lägg dig ner en stund och stirra upp i taket. Tänk efter på om det verkligen är värt att stressa fram i vardagen. Är det inte härligare att ha tid till att verkligen njuta av det du upplever?
  4. Värme – Att värma sig kan ge en lugnande effekt. Svep in dig i en filt eller drick en kopp te.
  5. Rörelser – Om du sitter still mycket på dagarna är det viktigt att ta en stund, helst en gång i timmen, när du utövar några rörelseövningar. Detta hjälper blodcirkulationen och får dig att slappna av. Du kan till exempel gå ett varv. Tänk på att slappna av i axlar, ha ett stolt bröst och aktivera bålen. Gör gärna också ett antal rotationer med axlarna bakåt samt knip ihop skulderbladen några gånger. Dessa övningar är extra viktiga för dig som sitter mycket framför datorn!
  6. Gör en sak i taget – Det är lätt att få tunnelseende när man är stressad. När du börjar märka av att du har svårt att fokusera på det du gör på grund av att du är stressad; bestäm dig för att göra en sak i taget, skriv en lista med prioordning och tvinga dig själv att ha fokus på enbart det du gör just nu. Resten hinns med tids nog!
Källa: stress.se, elle.se och egna erfarenheterhavet i Danmark
havet i Danmark

Jag tror mycket på att hitta en balans i livet och i vardagen och jag tror mycket på att jobba aktivt för att förebygga stress. Genom att applicera tipsen ovan finns det hela tiden andrum och pauser, vilket vi alla behöver ha regelbundet i vår vardag.

För att hitta den där balansen i livet brukar jag tänka att det ska vara lagom av allt där inget går överstyr när det kommer till engagemang samt tid och kraft jag lägger på det. Jag är noga med att varva prestationsinriktade mål med kravlöshet som kontraster mot varandra och jag jobbar aktivt med att vara snäll mot mig själv. När jag gör allt detta är jag rustad om och när stressen kommer.

Wilmer vid havet på Kreta

Den här bilden på Wilmer när han blickar ut över havet på Kreta gör mig påmind om hur viktigt det är att stanna upp och bara vara i stunden. Mindfulness på hög nivå!

Här hittar du min Anti-stress guide. Nästa inlägg kommer handla mer konkret om vad jag gör för att förebygga och hantera min egen stress.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.