Bygg eget utegym – Så här byggde vi vårt utegym!

Jag vet att ni är många som är nyfikna på hur vi gjorde när vi byggde vårt utegym så här kommer en beskrivning av det. I vår familj är det mannen som är duktig på att bygga, både när det kommer till att tänka ut konstruktionen och sedan utföra själva bygget, så det är han som ska ha all cred för det fantastiska utegym som vi nu har i vår trädgård.

När vi byggde utegymmet i början på sommaren hjälpte jag till med själva grunden och sedan var det han som byggde själva gymmet. Här får du veta mer om hur vi gjorde!

Vårt utegym i trädgården

Bygg eget utegym – så här gjorde vi

Här ser ni utegymmet när det stod så gott som klart. Efter det har det tillkommit en situps-bräda, vilken ni får se längre ner i inlägget.

Vårt utegym i trädgården

Vårt utegym i trädgården

Premiärträningen i vårt utegym var underbar. Då körde jag chins och testade mig själv på armgång med massor av energi!

Men så här började det:

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

Grunden till utegymmet:

Det första vi gjorde var att gräva fyra djupa och breda gropar. Att gräva upp jord och sand så djupt som ca 50 cm ner i marken samt att köra skottkärror med innehållet fram och tillbaka var som ett träningspass i sig. Vi mätte noggrant innan hur långt vi skulle ha mellan groparna, baserat på hur långt det skulle vara mellan stolparna i utegymmet.

När groparna var grävda baxade vi ner en betongplint i vardera grop. Betongplintar fungerar som en grund till mindre byggnader eller ställningar som ett utegym och förankrar dessa i marken.

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

När betongplintarna var på plats och stod stabilt fyllde vi på med sättsand samt varvade det med större stenar och jord i groparna. Vi var noga med att platta till med fötterna vartefter vi fyllde på groparna och mot slutet spolade vi med vatten på jorden i groparna. Detta för att allt verkligen skulle sätta sig.

Medan vi fyllde på med massa i groparna såg vi också till att mäta in plintarna mot varandra så att de behöll den plats de skulle ha och hade korrekt avstånd från varandra.

När denna grund var gjord började själva bygget av utegymmet.

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

Bygget av utegymmet:

Här ovan ser ni utegymmet nu när det är klart från en annan vinkel. Det står precis intill vår tomtgräns, mellan skogen och vår odlingshörna.

De fyra stolparna är fastsatta på betongplintarna med hjälp av stolpskor och långa skruvar med muttrar. Som ni ser har han sågat till dem spetsiga i toppen. Detta för att ge dem lite karaktär samt matcha med de stolpar vi har i vår odlingshörna intill. Mannen har sedan stöttat upp stolparna med så många reglar som behövdes för att göra ställningen stabil. De längsta brädorna som går från stolpe till stolpe längs med hela gymmet har sex stycken hål i sig på insidan. Dessa borrade han innan han satte fast brädorna samt satte dit sex stycken rödlackerade rör (som han tagit från ett gammalt fotbollsmål). På så vis fick vi vår Monkey Bar på plats.

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

På bilden ovan ser ni också den situps-bräda som har tillkommit. Den kan man sätta upp på den översta regeln på kortsidan och får då en uppförsbacke att köra situps på medan man har fötterna fastsatta under det svarta röret högst upp på brädan.

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

Den kabelmaskin vi har går att välja olika tunga vikter till. Vikterna har han gjort genom att fylla ett antal papprör med betong samt satt i stolpskor i. Med hjälp av skruvar och muttrar i stolpskorna kan man fästa kabeln i den och använda som vikt. Super smart!

bygga eget utegym - så här byggde vi vårt utegym

Jag gillar att använda den TRX, som vi också har fäst på utegymmet. Och barnen har fått varsin gunga att gunga i!

Ni förstår nog att jag gillar vårt utegym. Och visst är han duktig på att bygga, mannen min?!!

Fler inlägg om att träna i utegym:

Karinaxelsson.se på Instagram

Följ mig på Instagram!

Om ni gillar det ni läser och vill få daglig inspiration om träning, rörelseglädje, hälsa och kost? Följ mig på på Instagram där jag heter @karinaxelsson.se.

 

 

17 Kommentarer
  1. Hur snyggt o praktiskt som helst, men jag är nog sämst i sverige på att köra egna pass som inte är löpning eller liknade.. 🙂

  2. Så fint! Var har ni köpt ”pinnarna” till armgången och romerska ringarna? Detta blir sommarens projekt Ha det gott! Mvh Ann-Sofi

    1. Kul att du tycker att det är fint, Ann-Sofi!
      Pinnarna har vi tagit från ett gammalt fotbollsmål och sprayat röda. De romerska ringarna kommer från Abilica.
      Lycka till med bygget!!

  3. Verkligen jättefint! Vi planerar köpa ett antal klädstänger o kapa. Men funderade på om man bara gör hålen i de längsgående överliggarna om de inte snurrar runt när man greppar tag och byter stång. Om ni har fäst era, hur har ni då gjort? Om inte, funkar det bra ändå? Mvh Ulrika

    1. Kul att ni också har planer på att göra en armgång!

      Jag har dessvärre inget super bra tips att komma med där. Våra pinnar rullar lite grann, dock inte störande mycket. Vi trodde att de skulle hålla sig fast på plats i och med att överliggarna är tryckta hårt mot varandra. Men tydligen räckte inte det helt. Jag tycker att det fungerar ändå, men ska man vara petig hade det varit bra att fästa pinnarna ytterligare på något vis.
      Lycka till!

  4. Hej! Detta ser härligt ut! Jag är lite nyfiken på hur högt/långt/brett ni har byggt och ni skulle ha gjort något annorlunda nu när ni har haft det ett tag?

    1. Hej Erik,
      Ledsen för väldigt sent svar här, men nu kommer det:

      Utegymmet är 90×250 cm och 200 cm högt. Vi är nöjda, men det som vi insåg efter att ha haft det en säsong var att det var lite ostabilt. Därför gjöt mannen fast det med mer betong och nu står det riktigt stadigt! Så det kan vara bra att tänka på att gräva djupt och gjuta fast det ordentligt från start.

  5. Behöver man något tillstånd som för lekplatser om man låter andra ha tillträde till gymmet, säkerhetsgodkännande eller liknande?

    1. Hej Irene,
      Om du/ni ska bygga utegymmet på er egna trädgård och den inte ska användas i kommersiellt syfte ska ni inte behöva något tillstånd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.