Sömntips

De senaste åren har jag insett hur viktigt det är med sömnen och jag ser nuförtiden till att prioritera den. När jag var yngre kunde jag ibland nagga på sömnen för att få tiden att räcka till för annat. Det eftersom det är medan vi sover som vi återhämtar oss och bygger upp vår energi inför nästa dag igen, behöver vi få till den där värdefulla sömnen på natten. I detta inlägg vill jag ge dig mina bästa sömntips. Hoppas att de kan vara till hjälp!

Enligt Folkhälsomyndigheten säger sig drygt 40 procent av den svenska befolkningen ha svårt att sova. Det är mycket, tycker jag. Och dessvärre är det så att sömnproblem kan orsaka sjukdomar och förkorta livslängden. Om man kommer in i en period med dålig sömn kan det vara svårt att ta sig ur den. Men kanske att något eller några av tipsen nedan kan hjälpa då.

Mina bästa sömntips

De flesta vuxna behöver sova 7-9 timmar per dygn. Se till att planera in så att du får så många timmars nattsömn du behöver. Om du vet med dig att det tar en stund för dig att somna eller att du brukar vakna några gånger per natt bör du lägga dig i sängen tidigare för att få till dina timmar.

Var fysiskt aktiv under dagen. När du har varit igång och kroppen har fått jobba blir du tröttare på kvällen. Försök att inte vara fysiskt aktiv alltför sent på kvällen bara. Då kan det ta längre tid att somna av den anledningen.

Fånga så mycket dagsljus du kan under dagen. Gör det helst under förmiddagen för att reglera melatoninnivåerna och att hjärnan ska förstå att det är dag.

Varva ner en till två timmar innan du ska sova. Med varva ner menar jag till exempel att lyssna på lugn musik, meditera, läsa en bok eller ta en varn dusch. Försök att undvika att titta på skärmar timmarna innan sänggående.

Gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll. Viktigast är att gå upp ungefär samma tid varje dag. Det påverkar två processer som är viktiga för sömnen; sömntrycket och dygnsrytmen.

Ha ett mörkt och svalt sovrum. Ha helst inga skärmar som TV och mobil i sovrummet.

photo-output-scaled - Sömntips

Det är inte hur länge vi ligger i sängen eller hur länge vi sover som spelar all roll. Kvaliteten på sömnen är också viktig. Om vi inte har fått tillräckligt med djupsömn på natten spelar det ingen roll att du sov så många timmar som du brukar behöva. Det är djupsömnen som ger oss den kvalitativa sömnen och återhämtningen. Så en sådan natt skulle du antagligen behöva sova lite längre.

Att sova dåligt någon natt ibland är ingen fara, men om det sker regelbundet eller ofta är det klokt att försöka ta tag i det. Om inte mina sömntips ovan hjälper bör du kontakta din husläkare, företagshälsovård eller någon sömnspecialist.

Läs mer om sömn här:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.