När vi hade kommit hem nu på eftermiddagen efter att ha varit hos svärmor och firat hennes Tore, som fyller år imorgon, och hämtat ut min cykel, som varit inne på service, ställde jag mig och lagade storkok med vår goda och mustiga köttgryta.
Denna köttgryta kan jag få ett riktigt sug efter emellanåt, speciellt när det är kallt och ruggigt väder ute. Hemligheten med att få den så god och smakrik är att den får stå och småkoka i minst två timmar. Eftersom den ska koka så länge kunde vi inte äta av den till lunch idag, men det blir ett gäng matlådor till luncher framöver istället.
Jag har ett recept på denna köttgryta, som jag valde att inte följa till punkt och pricka. Jag anpassade det efter vad vi hade hemma och vad jag var sugen på. Jag tror att resultatet kommer bli bra för det luktar väldigt gott från grytan på spisen, som nu står och puttrar.
Vår goda och mustiga köttgryta
6 portioner
600-700 gram nötkött i bitar
1 gul lök
3 morötter
1-2 palsternackor
3 vitlöksklyftor
4-5 soltorkade tomater
2 burkar krossade tomater
4 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
örter som basilika och rosmarin
peppar
3-4 lagerblad
Jag började med att steka köttbitarna på hög värme. När de hade fått färg tog jag bort dem och lade åt sidan. Jag hettade upp en kastrull med olivolja och stekte gul lök, morötter och palsternackor, som jag hade skurit i små bitar. När dessa hade mjuknat tillsatte jag köttet, pressad vitlök, soltorkade tomater, buljongtärning och kryddor och hällde på tomatkrossen och vinet. När detta hade kokat upp sänkte jag värmen, lade på locket och lät det småputtra vidare.
Grytan ska sedan koka i minst två timmar. Smaka av efter hand med lite extra peppar! Jag kommer servera min köttgryta med fullkornsris. Men det är också gott med kokt potatis till denna gryta.