XWalk – en het nyhet inom gruppträning

En ny träningsform har kommit till Sverige: XWalk – är en instruktörsledd träningsform där man går powerwalk tillsammans i grupp och varvar detta med styrkeövningar utomhus. Om man väljer att träna XWalk Xtreme får man den personliga tränaren Andreas Öhgren som instruktör. Andreas Öhgren är en känd personlig tränare, som bland annat har tränat kändisar som Emma Andersson och Eva Röse.

Reportage om träningformen XWalk i Metro från i måndags.

Det har under flera år varit populärt att promenera med stavar i så kallad stavgång och det är vanligt att man gör det i grupp. Med XWalk går man steget längre. Man använder fortfarande stavar och man promenerar tillsammans i grupp, precis som i stavgång. Men man lägger även till styrketräning (åtminstone i XWalk Xtreme) och man fokuserar mer på att bränna fett. Tempot är med andra ord högt när man är ute på ett XWalk-pass.

Det är Andreas Öhgren som, tillsammans med hockeyproffset Andreas Jakubowicz, har tagit fram konceptet XWalk. De har tagit fram ett paket där man får tillgång till några av Sveriges bästa personliga tränare. Ett månadspaket med 24 pass kostar 2000 kronor. I det ingår även gåstavar och kostrådgivning. Ett XWalk-pass är en timme långt och man kan välja mellan XWalk, som är mer inriktat på fettförbränning, och XWalk Xtreme, som är mer inriktat på styrketräning kombinerat med pulsträning.

Jag tror att detta kommer bli en populär träningsform. Många vill passa på att träna utomhus, speciellt nu under sommarhalvåret, och detta tar XWalk vara på. Många uppskattar att träna i grupp och får bättre motivation till träningen om de vet att en grupp människor förväntar sig att man ska komma. När man tränar XWalk gör man det i grupp. Det är också en träningform som passar de flesta då enda förutsättningen som krävs är att man kan gå och är villig att kämpa.

Häromdagen skrev tidningen Metro om dennna nya träningform. I det reportaget kunde man även läsa om tre gång-tips:

  • Gåstav: Det är viktigt att du väljer rätt längd på gåstaven. När du håller i staven ska vinkeln i armbågen vara i 90 grader.
  • Utomhusstyrka: Om du inte har tillgång till XWalk där du bor kan du på egen hand lägga in styrkeövningar under dina egna stavgångspromenader. Hitta en trevlig plats någonstand under promenadrundan där du kan stanna till en stund för att träna knäböj, utfall, armhävningar, dips mot en trägren eller bicepscurls med en sten.
  • Intervaller: Det är effektivt att lägga in intervaller under promenaden eller powerwalken. Lägg in sträckor där du ökar på tempot radikalt för att sedan återgå till normalsnabbt tempo. Du får på så sätt upp pulsen, syreupptagningsförmågan och du bränner fler kalorier. Variera intervaller med fartlek och back- och trappträning.

Du kan även läsa om denna träningsform på Sportspices blogg.

Källa: tidningen Metro 2010-05-17
1 Comment
  1. jag tror också att det här kan bli en populär träningsform :)hopaps att du har haft en bra och solig helg :)ha det fint! kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.