Två sorters jordgubbssylt med olika innehåll och pris

Jordgubbssylts+vs+jordgubbssylt+1 - Två sorters jordgubbssylt med olika innehåll och prisIdag när jag var och handlade mat köpte jag bland annat hem jordgubbssylt. Vi hade helt slut på det så det fick bli en burk vanlig jordgubbssylt. Jag brukar inte vilja äta det eftersom jag tycker att vanlig sylt innehåller onödigt mycket socker och för lite bär (bara 38% av sylten består av bär). Jag är inte någon fanatisk sockermotståndare, men ska jag äta det så väljer jag hellre att äta det i form av godis eller kakor än i form av sylt.

Förutom den vanliga jordgubbssylten köpte jag därför också en burk ÖNOS lågkalori jordgubbssylt. Det är den sylt jag brukar köpa till mig för att ha på smörgåsen om jag är sugen på något marmeladliknande.

Jordgubbssylts+vs+jordgubbssylt+2 - Två sorters jordgubbssylt med olika innehåll och prisDenna lågkalori-variant innehåller inte något socker utan den söta smaken kommer naturligt från jordgubbarna (hela 70% av sylten består av bär) och från sötningsmedlen aspartam och asesulfam K. Visserligen är inte sötningsmedel något man ska äta mycket av. Men de innehåller inga kalorier och därför väljer jag hellre sötningsmedel än socker. Dessutom är jag ingen storkonsument av sylt så det handlar om väldigt små mängder sötningsmedel för min del. Då tycker jag att det är okej.

Det jag tycker är lite tråkigt när det gäller nyttigare och hälsosammare alternativ är att det nästan alltid är dyrare än det onyttigare alternativet. Om vi tar exemplet med jordgubbssylten från idag så kostade den vanliga jordgubbssylten med socker 20,90 kronor medan lågkalori-varianten med sötningsmedel kostade 31,90 kronor. Som syns på bilden är burken med vanlig sylt dessutom mycket större. Den innehåller 800 gram sylt medan ÖNOS sylt bara innehåller 360 gram. Om man ska jämföra kilopriset på dessa båda sylter kommer man fram till att ICA’s jordgubbssylt med socker kostar 26,125 kronor/kilo medan ÖNOS lågkalori-sylt kostar hela 88,61 kronor/kilo. Jag är beredd att betala det eftersom jag värdesätter nyttig mat, men ibland känns priset för att man väljer nyttig mat lite väl högt…

8 Kommentarer
  1. Jag försöker också hålla nere mitt sockerintag, MEN jag äter hellre riktigt socker än sötningsmedel. Det är sämre för figuren, men tror ändå att det är bättre för kroppen i det långa loppet 🙂 …

  2. Jag brukar tänka att det faktiskt är mer ”råvara” i de produkter som är dyrare – du får ju mycket mer jordgubbar i den från Önos ändå. Fast jaaa, jag håller med, ibland är det lite FÖR stor skillnad i pris på olika livsmedel.Och nu måste jag bara fråga en HELT annan sak. Du har möjligtvis inte en storasyster som heter Kristina (Stina)? Du är (på vissa foton i alla fall) väldigt lik en tjej jag känner som heter så… och som jag vill minnas har en lillasyster som heter Karin :p

  3. Soffan; Jag håller med om att sötningsmedel inte är en höjdare och jag försöker undvika det i mesta möjliga mån. Men jag tror ändå att små doser av sötningsmedel inte är någon fara så därför blir det ÖNOS lågkalori istället för vanlig sockersylt för min del. Men det bästa är så klart vanliga färska jordgubbar utan vare sig socker eller sötningsmedel.JoHo; Du har rätt, man betalar för att det finns en större andel av själva råvaran och det är jag helt klart beredd att göra. Men, som sagt, ibland är prisskillnaden lite väl stor.Svaret på din fråga är nej. Jag har ingen storasyster som heter Kristina eller Stina. Däremot har jag en lillasyster som heter Hanna. Kanske har jag en dubbelgångare där ute?!!

  4. Om du vill prova en sylt helt utan socker och sötningsmedel finns det ett märke som heter Dalfour – den är helt osötad och mycket god. Finns bland annat med smaken jordgubb

  5. Jag tycker även det är tråkigt att det i sk lågkalorisylt alltid tillsätts massa annat jox istället för socker, sötningsmedel mm. Jag har faktiskt gått tillbaka till vanlig sylt av just det faktumet, sött men mer naturligt tänker jag? Om man nu inte gör sin egen sylt men det har inte jag tid med 🙂 Jag äter sylt så sällan så det får bli den med socker. Annars är ju varianten jag vet att du också ofta kör med bara bär också supergod! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.