Lax- och spenatpaj

Med laxrester från igår och lite mer lax som vi hade i frysen lagade jag idag en lax- och spenatpaj. Jag valde att göra pajdegen på samma sätt som i detta pajrecept. Pajdegen består alltså av keso och fiberberikat dinkelmjöl, vilket gör den både proteinrik och fettsnål. Jag fyllde sedan pajskalet med lax, bladspenat och äggstanning. Busenkelt och gott! Och perfekt när man ändå har laxrester hemma. Här kommer receptet.
Lax-+och+spenatpaj+%284%29 - Lax- och spenatpaj
Lax- och spenatpaj
4-6 portioner

2,5 dl fullkorns dinkelmjöl
100 gram keso
2-3 msk vatten
400 gram tillagad lax
400 gram bladspenat
2 tomater
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk dijonsenap
peppar

Blanda mjöl, keso och vatten till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in den i kylen under ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och låt pajskalet gräddas där i ca 15 minuter. När den är klar lägger du i bladspenat, som du först har kramat vattnet ur. Fördela laxen i små bitar över spenaten. Skär tomaterna i skivor och lägg dem överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, senap och peppar med en gaffel och häll det över det andra i pajformen. Grädda vidare i ugnen i ca 35 minuter tills äggstanningen är fast och pajen har fått en fin färg. Servera pajen med en färgglad sallad och eventuellt ett gott bröd. 

Lax-+och+spenatpaj+%281%29 - Lax- och spenatpaj
Ingredienser till pajen
Lax-+och+spenatpaj+%282%29 - Lax- och spenatpaj
Pajen utan äggstanningen…
Lax-+och+spenatpaj+%283%29 - Lax- och spenatpaj
… och pajen med äggstanningen innan den ska in i ugnen.
5 Kommentarer
  1. Ser också riktigt smarrigt ut!Just nu är jag så mätt att jag nästan mår illa…sv: Energi hade jag, men det är för kallt! Benen är stela som pinnar… Intressant löpning är det i alla fall 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.