Kryddjärpar istället för hamburgare

kryddjarpar-lunch-tallrik - Kryddjärpar istället för hamburgareICA’s grillunch förra veckan serverades vi bland annat mini hamburgare. Istället för att laga sådana idag gjorde jag kryddjärpar av högrevsfärsen. Med potatismos och rostade rotfrukter och grönsaker i ugn blev detta mycket gott. Här kommer receptet.

Kryddjärpar
4 portioner

ca 400 gram högrevsfärs (eller annan färs)
1 msk soja
kryddjarpar-lunch - Kryddjärpar istället för hamburgare1 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
2 tsk kapris
ca 10 svarta oliver
1 ägg
½ dl fiber havregryn
½ dl vatten
1 tsk garam masala
lite chilipeppar
lite svartpeppar

kryddjarpar - Kryddjärpar istället för hamburgare

Blanda soja, senap och sambal oelek i en bunke. Pressa ner vitlöksklyftorna. Hacka kapris och oliver smått och rör även ner dessa. Knäck i ägget och tillsätt havregryn, vatten och samtliga kryddor. Blanda om väl. Lägg i färsen och blanda runt alltsammans.

Forma avlånga bollar av färsen och lägg på en tallrik. För mig blev det 12 järpar, alltså tre per portion. Stek dem på medelhög värme tills samtliga sidor har fått en fin färg.

Jag serverade mina järpar till hemlagat potatismos, stekt lök, avokado och ugnsrostade morot, rödbeta, palsternacka, gul lök och aubergine. Vill man kan man även äta en klick lingonsylt till detta.

På rotfrukterna och grönsakerna strödde jag Falksalt flingsalt med vitlökssmak (wild garlic) och ringlade olivolja över innan jag satte in dem i ugnen på 200 grader i nästan en timme.

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.