Jag brukar undvika att köpa hem halvfabrikat och använder det nästan aldrig det i min matlagning. Tycker att det oftast blir godare att laga all mat från grunden. Dessutom blir det i de allra flesta fall nyttigare och billigare. Jag vet exakt vad jag sedan får äta och kan välja bort sådana ingredienser som vi inte gillar eller som vi inte vill ha.
Köper man ett halvfabrikat innehåller de ofta vissa onödiga ingredienser, som ofta inte är nyttiga. Dessa onödiga ingredienser brukar man normalt sätt inte behöva ha med när man lagar själv.
Ibland gör jag dock undantag. Som igår när jag lagade en thaikycklinggryta. För att få till en god thaikryddning valde jag att ha i ca en tesked av en röd curry pasta från Santa Maria. Och det här halvfabrikatet innehåller inga onödiga och onyttiga tillsatser. Det enda som man skulle kunna vara kritisk mot är att den innehåller salt. I övrigt innehåller den vitlök, röd chili, citrongräs, lök, thai chili, galanga röd, kaffir, limeblad, fänkål och koriander. Saltinnehållet utgör 8,5% av burkens innehåll. Eftersom jag inte saltade grytan själv tycker jag att detta kändes helt ok.
Med hjälp av denna burk fick vi en god och thaikaraktärsistisk smak på grytan. Hade jag köpt alla dessa ingredienser själv hade det antagligen blivit dyrare och det hade tagit längre tid. Så ibland kan halvfabrikat vara bra.
Jag kryddade grytan även med lite andra kryddor. Så här gjorde jag den om ni vill testa!
Thaikycklinggryta
4 portioner
4 kycklingfiléer
4 morötter
1 gul lök
1 broccolibukett
1-2 tsk Santa Maria Curry Paste Red
peppar
spiskummin
chili
paprikapulver
kokosmjölk
1 burk ananasringar
Börja med att skära kycklingen i mindre bitar. Stek den i olivolja så att den får färg. Skala morötterna och löken. Skär dem i bitar respektive strimlor och häll ned i kycklingen. Tillsätt även broccolin i mindre bitar och låt allt steka tillsammans. Krydda med currypastan och kryddorna.
Sänk värmen och låt alltsammans fräsa en stund. När grönsakerna har börjat mjukna och kycklingen är genomstekt häller du på kokosmjölken och skär i bitar av ananasen. Låt allt puttra på svag värme i ca 5 minuter.
Servera grytan med ris, bulgur eller något matvete. Strö gärna cashewnötter eller andra nötter över.
Denna currypasta är inte bara god i grytor. Testa att blanda en marinad med den, lite olja, soja och eventuellt pressad vitlök. Marinera grönsaksspett eller kyckling med detta innan du grillar dem eller tillagar i ugnen. Mycket gott!
Jag tycker inte att det finns något fel i att köra halvfabrikat emellanåt. Man hinner inte med hemlagat från grunden varje dag, eller hur? Dessutom tycker jag ofta att de är goda om man prickar rätt! Din gryta ser jättegod ut. Gillar så nötter i mat.
Vid tidsbrist tycker jag att halvfabrikat med vettigt innehåll är ett bra alternativ. Det gäller att man läser innehållsförteckningen bara eftersom det inte bara är bra saker i dem alla!
Jag tycker också att det är ok med halvfabrikat när det inte är värre ingredienser än så. Jag tycker också att grytan ser smarrig ut! Kram!
Den var smarrig! Men jag kunde ha kryddat på ännu mer märkte jag. Gillar kryddstark mat! Kram
Precis samma curry blandning som fick ”marinera” min kyckling igår – fast den blev de en sallad av. Ibland är de skönt när man kan få god och smakrikt snabbt:)
Mmm, låter gott med kycklingsallad!
mm den där burken går alltid varm här hemma.. tycker den är superbra och funkar till de mesta haha =D