Kost

Det är alltid givande att lyssna till eller läsa en bok skriven av en expert inom kost, tycker jag. Med kostexpert menar jag en person som har en gedigen utbildning inom näringslära, såsom nutritionister och dietist. Vem som helst kan annars kalla sig för expert eller coach inom kost utan att ha någon egentlig utbildning så det är svårt att veta hur pass kunnig personen i fråga är.

Jag har nyligen lyssnat på Anki Sundén när Petra Axlund intervjuade henne i sin podcast Inner Strenght. Du hittar hennes podcast här och avsnittet med Anki är nummer 5 i serien. Anki är väldigt kunnig inom kost och har bland annat skrivit runt tio böcker i ämnet. Så jag snappade upp en hel del i denna podcast trots att jag själv har ganska bra koll sedan tidigare.

Det hon framför allt pratade om, och som Petra frågade om var om detta:

  • Bra kost för oss som tränar mycket
  • Om att utesluta vissa näringsämnen eller delar av näringsämnen, som kolhydrater
  • Kosttillskott
  • Trender i kost
  • Dieter
  • Om varför mat är ett sådant känsligt ämne

Om du tycker att dessa punkter är intressanta tycker jag att du ska gå in och lyssna på podcasten. Jag lärde mig som sagt inte så mycket nytt, men jag blev ännu mer övertygad om att det förhållningssätt jag har till kost fungerar.

blogger-image-887628530 - Kost
blogger-image-1691670035 - Kost

Att äta så naturligt som möjligt, att äta näringsriktigt och varierat, att äta av allt men i lagom mängder, att unna sig ”skräp” ibland om man är sugen på det, att åtminstone 80% av gångerna välja sådan mat som kroppen mår bra av, att inte utesluta något näringsämne helt…. allt det är sådant jag står för när det kommer till kost.

Min lunch idag till exempel var en typisk måltid för mig. Tänket bakom den måltiden har jag i så gott som alla måltider jag äter. Hemlagad mat som består av alla näringsämnen. Denna gång med protein från köttbullar och fetaost, kolhydrater och fibrer från fullkornsris, hemlagad tomatsalsa och grönsaker, fett från köttbullar och fetaost. Ibland äter jag lite mindre andel kolhydrater, men de finns alltid med i någon form eftersom jag alltid äter grönsaker till maten. Viktigt för mig är att maten som jag äter är god. För mat är en njutning och tycker man inte om det man äter kommer man aldrig kunna hålla sig till den kosten.

4 Kommentarer
  1. Recept på min tomatsalsa:1 gul lökett par vitlöksklyftor1 burk tomatkrosschilipulverpaprikapulvercayennepeppar svartpeppar Skala och hacka den gula löken. Fräs med olja i en kastrull. När den har mjuknat häll på tomatkrossen och sänk värmen något. Skala vitlöksklyftorna och press ner i salsan. Smaka av med alla kryddor. Låt stå och puttra några minuter.Enkelt va?!!

  2. Ja visst var det en bra podd och som du säger att äta så naturligt som möjligt är det klokaste i längden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.