Värmande gryta när åskan går

fl-C3-A4skfilegryta-286-29-300x225 - Värmande gryta när åskan går

Vädret påverkar mig ganska mycket och också när det kommer till vilken mat jag är sugen på. Igår när det var högsommarvärme och soligt var jag mest sugen på kall mat som gravad lax, sallader och kokt kall potatis. Men idag, när det har regnat, åskat och varit mycket svalare i luften, har jag varit sugen på varm mat istället. Då passade det bra att laga en värmande gryta till lunch. Fläskfilégryta med mycket grönsaker i och fullkornsris till fick det bli. Här kommer receptet på denna värmande gryta.

fl-C3-A4skfilegryta-1--300x225 - Värmande gryta när åskan går

fl-C3-A4skfilegryta-300x300 - Värmande gryta när åskan gårFläskfilégryta
ca 5 portioner

900 gram fläskfilé
soja
olivolja
ett par vitlöksklyftor, pressade
1-2 tsk sambal oelek

1 gul lök
3 morötter
½ aubergine
½ zuccini
1 grön paprika
chili
peppar
en stor burk lätt creme fraiche

Jag började förbereda måltiden redan i morse och marinerade då fläskfilén. Började med att skära bort allt fett från den och skar den sedan i mindre bitar. Blandade soja, olja, sambal oelek och vitlök i en påse. Lade i  fläskfilébitarna och knöt ihop. Blandade samman så att allt kött blev täckt av marinad och ställde in i kylen.

När det var dags att laga lunchen skalade jag och skar alla grönsaker i mindre bitar. Jag hettade upp en stekpanna och en stor kastrull med olivolja. Lät köttet brynas med marinaden i stekpannan och fräste grönsakerna i den stora kastrullen. När grönsakerna hade börjat mjukna hällde jag över köttet i den stora grytan. Alltsammans fick puttra ca 10 minuter.

Jag hällde på creme fraichen och kryddade med chili och perppar. Smakade av och lät småputtra en stund till innan vi åt av den.

Fullkornsris, avokado och körsbärstomater var goda tillbehör till denna gryta!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.