När jag satt och bläddrade i ett gammalt nummer av mattidningen Mersmak från COOP hittade jag ett recept på räksallad som jag blev inspirerad av. Jag fungerar ofta så när jag tittar i en receptbok eller -tidning att jag främst låter mig inspireras och kopierar sällan av ett recept rakt av.
Det jag tyckte lät gott med räksalladen i tidningen var den tillhörande såsen. Smaksättningen
kokos, röd thai curry och lime i den såsen frestade mig så igår inspirerades jag av den när jag lagade räksallad till oss.
Alltid gott med många olika grönsaker och tillbehör till en sallad. Förutom majs, ärtor, morot, tomat, paprika och gurka hade vi ägg och kokosås i räksalladen.
En bild på min räksallad innan kokossåsen har hällts på. Fräsch och god som den är här…
.. men kokossåsen gav räksalladen ändå ett härligt lyft smakmässigt. Däremot blev den lite klumpig så den ser kanske inte så god ut. Här kommer i alla fall receptet på den kokosås jag gjorde igår.
Kokossås
ca 4 portioner
1 burk kokosmjölk
1 tsk red thai curry pasta
peppar
cayennepeppar
lite chili
saften från en lime
Häll alla ingredienser förutom lime i en kastrull. Låt koka upp och skjud en liten stund på svag värme. Ta sedan av från plattan och smaksätt med limesaften. Låt kallna i kylskåp och häll sedan över salladen.
I dagens lunchlåda med tonfisk hade jag också denna kokossås. Var faktiskt ännu godare till tonfisken!