Pesto av alla de slag är gott och särskilt när man gör peston själv. Det var alldeles för länge sedan jag gjorde ärtpesto så det fick det bli idag som tillbehör till spagettin och kycklingen.
Pesto på basilika eller soltorkad tomat är andra höjare, men ärtpeston känns lite svenskare och jag gillar det ärtgröna färgen. Denna gång mixade jag även i rostade pinjenötter och parmesanost, vilka lyfte peston ännu mer. Testa gärna mitt recept!
Ärtpesto
räcker till ca 4 portioner
3 dl kokta gröna ärtor
en dryg deciliter rapsolja
1 vitlöksklyfta
en näve rostade pinjenötter
några flisor parmesanost
Börja med att rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Passa på dem så att de inte blir brända. Det går snabbt!
Häll i ärtor, olja, pressad vitlök, pinjenötter och parmesanost i en mixer och mixa till en slät massa. Klart!
Jag åt min ärtpesto till fullkornsspagetti och morotsstrimlor. Tips; skala några morötter och strimla dem med potatisskalaren. Häll ner dem i pastavattnet när pastan har ca 2 minuter kvar att koka. Över detta toppade jag med stekta kycklingbitar och rödlök. Sedan strödde jag rostade pinjenötter över och hyvlade lite parmesanost. Till det hela åt jag en tomatsallad gjord på tomater, rödlök, olivolja och flingsalt. Grymt gott!
Sist jag gjorde ärtpesto åt jag den till lax, ägg och grönsaker. Också gott.
Fräscht och gott det ser ut. Ligger en halv påse med ärtor i frysen och de har legat där ett tag och känt sig övergivna… kanske ska liva upp dem på detta sätt! Kram på dig.
Tycker jag att du ska göra 🙂
Vad det ser gott ut!
🙂