Jag har länge tänkt att jag ska göra min egna granola i ugnen, men det har inte blivit av än. Hemmagjord müsli gör jag ofta, men med granola har jag inte kommit till skott. Kanske något jag kommer göra mer av när jag är hemma med bebis. Så när jag var och handlade igår passade jag på att köpa en kartong med granola från butiken istället.
Paulúns produkter är ju kända för att vara nyttiga och gjorda på bra råvaror. Så även denna granola. Jag reagerade först på att den ingrediens det fanns nästmest av hette oligofruktos då jag associerade det med någon form av socker. Men när jag hade läst på om den förstod jag att den inte alls går att jämföra med vanlig fruktos.
Oligofruktos är benämningen på fruktosmolekyler som har kopplats ihop i korta kedjor och detta ger ämnet helt andra hälsoeffekter än vanlig fruktos. Eftersom våra kroppar inte kan bryta ner oligofruktos blir det istället näring åt goda bakterier i våra tarmar och därmed gynnas tillväxten av dessa. Dessutom har oligofruktos kopplats till en ökad mättnad. Den finns i livsmedel som bananer, lök, vitlök, sparris, tomater och extra rikligt i jordärtskockor. När man hittar oligofruktos som en tillsats i en produkt är det alltså inget att vara rädd för.*
Den granola jag köpte hade smak av kakao och hallon. Paulúns har även granola i smakerna Hasselnöt och dadlar samt Mullbär och kardemumma. Granolan var söt, men det är ju lite det som är finessen med granola. Kändes bra att veta att allt detta söta inte kom från socker eller sötningsmedel utan istället naturligt från frukter och bär. Både jag och syster, som också åt av den, gav denna granola tummen upp!



Karinaxelsson.se
Hmm, gillar inte när det är sött, så jag blandar alltid min musli själv. Vill jag ha lite, lite sött så tar jag aningen honung på!Söndagskram från Kate
Låter gott det med! Kram!
Jag har också den granola och älskar den! Gör ibland min egen och den är god, men jag får den sällan så krispig som PaulunsHar bara provat hallon och kakao, nu ska jag nog prova någon av de andra också…
Finns ju några olika sorter att välja på och visst kan den där krispigheten vara svår att få till själv.
Nja, att oligofruktos inte skulle vara något att vara rädd för att slira lite på sanningen.
Faktum är att det är ett tillverkat fiber som finns i många olika produkter som musli, shakes, godis, mejeriprodukter, bars, bröd, efterrätter, kakor och bli lätt överdoserad med magknip och gaser som följd. Så istället för de ca 7 gram per dag som kroppen klarar av får många i sig nämare 20 gram eller mer. Många reagerar redan vid 5 gram. Och så undrar folk varför de är gasiga i magen……
Kan vara klokt då att inte äta för mycket av den typen av produkter.
Taget direkt av tillverkarens egna ord… hade nog läst på lite fler ställen.
Du får gärna tipsa om du har annan information från andra källor som är värd att ta till sig!
Vet du om det går att köpa oligofruktos någonstans?
Det går att köpa under namnet Inulin, ex här: https://m.myprotein.se/kosttillskott/inulin/10530732.html