Müsli gör jag ofta, men egen granola har jag inte gjort tidigare. Idag testade jag att göra det för första gången och resultatet blev tre burkar med knaprig granola smaksatt med kanel, kardemumma och kokos. Mmmm, ska bli gott ha strö den över filen i morgon bitti!
Det går att variera smaksättningen på granola i det oändliga, men basen är detsamma. Det som gäller som grundrecept är att ha 10 dl gryn, 3 dl nötter och mandlar, 3 dl frön och 3 dl vätska samt sötma. Sedan är det upp till din egen fantasi att bestämma vilka gryn, nötter, frön o.s.v. som du använder. Här kommer receptet på den granola som jag gjorde idag.
Granola med smak av kanel, kardemumma och kokos
två plåtar
5 dl fiberhavregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
2 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1 dl kokos
rejält med kanel och kardemumma
1 dl rapsolja
1 dl vatten
1 dl koncentrerad äppeljuice
Hacka nötter och mandlar grovt. Blanda dem tillsammans med övriga torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja, vatten och äppeljuice, blanda runt ordentligt så att det klumpar ihop sig. Bred ut detta på två plåtar, klädda med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 150 grader i 30-40 minuter. Beroende på ugn så tar det det olika lång tid. För mig tog det 40 minuter. Byt plats på plåtarna vid några tillfällen samt rör om i granolan. Håll lite koll så att den inte bränns utan att du tar ut plåtarna i tid.
Låt gärna plåtarna stå kvar i ugnen på eftervärmen eftersom det gör granolan mer knaprig. Låt sedan svalna en stund i rumsvärme innan du lägger upp den i burkar.
Jag tycker att granola smakar godast till fil eller naturell yoghurt. Gärna med färska bär till.
Och om du inte vill ha allt för dig själv är det uppskattat att ge bort en fin burk med granola när du går bort. Det skulle i alla fall jag bli väldigt glad för!