En nyligen utförd studie visar på att när man äter bröd med rågmjöl till frukost ger det en längre mättnad än när man äter bröd med vitt mjöl. Säkert inte så många som höjer på ögonbrynen av dessa fakta, men faktum är att det inte har påvisats svart på vitt i en studie förrän nu.
Jag gillar bäst att äta bröd med grovt mjöl och en favorit är att äta knäckebröd med rågmjöl. Härligt krispigt och mättar bra så länge jag har ett proteinrikt pålägg på brödet. I morse blev det knäckebröd med keso och avokado. Till det fil och frukt. Gott och mättande!
Studien är gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och det man gjorde var att jämföra när 41 personer åt knäckebröd av fullkornsråg till frukost med när de åt mjukt bröd av vetemjöl till frukost istället. Knäckebrödsfrukosten mättade 25% bättre och ledde till att personerna åt mindre till lunch den dagen. Här går det att hitta mer information om studien.
Det är inte alla knäckebröd som innehåller just rågmjöl, men tittar man efter i innehållsförteckningen så går det att hitta en hel del. Tre Kullor Knosad råg & Surdeg från Leksands innehåller till exempel en hel del råg och Fädbodknäcke från samma tillverkare innehåller till störst del fullkornsrågmjöl.
Jag äter som sagt gärna något proteinrikt på eller till mina knäckebröd, annars håller inte jag mig mätt så länge. Gott och smart är också att pimpa dem med färsk frukt eller grönsaker.
Och vad jag förstår så innebär denna studie att även annat slags bröd gjort på rågmjöl mättar bättre än bröd gjort på vetemjöl och då speciellt vitt vetemjöl. Så mjukt, grovt rågbröd mättar också bra till frukosten.