Jag gillar att testa nya recept eller experimentera i köket. Ibland lyckas jag bra, ibland mindre bra, men oavsett så är det kul med lite variation från det ”gamla vanliga”, som jag annars lagar. Till kvällens middag testade jag att laga något nytt av quornfiléer. Och den här gången blev det lyckat!
Inspirationen hämtade jag från ett recept som Jacob Wismar har tagit fram åt Quorn. Han har bland annat skapat receptet Asiatisk quorn BBQ med glasnudelsallad. Jag följde hans instruktioner när det kom till quornfiléerna, men improviserade fram en varm pastasallad istället för glasnudelsallad. Ni som tycker att quorn är smaklöst ska testa detta recept då det är allt annat än just det. Ingefära, chili och vitlök sätter härlig asiatisk prägel och smak på filéerna.
Asiatisk quorn BBQ med pastasallad
3-4 portioner
Quorn i marinad:
en påse Quornfiléer
lite asiatisk/kinesisk soya
en skvätt olivolja
1 tsk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
1-2 cm färsk ingefära
Varm pastasallad:
en gul lök
två morötter
en zucchini
150-200 gram pasta (jag tog Kungsörnen Ljus Fiberpasta Fusilli)
gurkmeja
chili
svartpeppar
Börja med att marinera quornfiléerna. Häll i soya och olja i en påse. Riv ner vitlök och ingefära. Tillsätt sambal oelek. Rör runt innan du lägger ner filéerna i påsen. Se till att marinaden täcker dem ordentligt. Låt dem stå och dra i ca 15 minuter.
Koka pastan i vatten, kryddat med gurkmeja. Skala lök och morötter. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i grönsakerna. Krydda med chili och peppar. Låt fräsa under medelstark värme tills de har mjuknat. När pastan är klar häller du av pastavattnet och tillsätter pastan i stekpannan med grönsakerna. Stäng av värmen, blanda runt och låt allt ta smak av varandra.
Häll upp pastasalladen i en serveringsskål. Lägg quornfiléerna i stekpannan och bryn dem några minuter per sida. Om du har igång grillen fungerar det även bra att grilla quornfiléerna. När de är klara; servera!
Jag blandade ut pastasalladen med blad av spenat och isbergssallad samt gurka och tomat. Alltid gott med extra mycket grönsaker.
Om man inte vill ha så stark asiatisk hetta på denna rätt får man minska på ingefära, chili och vitlök i marinaden. Men jag tyckte att det var gott så!
Om du vill testa det recept som jag lät mig inspireras av kommer även det här.
Asiatisk Quorn BBQ – med glasnudelsallad & sesamvinägrett
4 portioner
Quorn i marinad:
en påse Quornfiléer
en röd chili (finhackad)
1 msk ingefära (riven)
1 msk japansk soja
Saften av en lime
Nudelsallad:
300 g glasnudlar
en gul paprika
en halv purjolök
100 g sockerärter
en kruka koriander
Sesamvinägrett:
3 msk sesamolja
2 msk risvinäger
2 msk japansk soja
1 msk honung
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i filéerna. Marinera dem i ca 15 min. Grilla dem under ca två minuter på varje sida.
Strimla grönsakerna till nudelsalladen. Lägg ner grönsakerna och nudlarna i kokande, lättsaltat vatten. Koka i ca tre minuter och sila bort vattnet.
Blanda ingredienserna till vinägretten, lägg i nudelsalladen och blanda in dressingen ordentligt. Hacka över färsk koriander vid serveringen.
Ser riktigt gott ut. Matinspiration är alltid uppskattat.