Vår son är ganska bra på att äta grönsaker även om han inte äter av alla sorter. Men för att säkra upp hans grönsaksintag brukar jag ibland ”gömma” grönsakerna i maten jag lagar för att han ska äta dem utan att tänka på det. Funkar bra när man gör rätter som wok, gratäng, pytt eller liknande. Då finns ju allt med i samma rätt och serveras tillsammans på tallriken.
Igår lagade jag fiskgratäng till lunch och för att vitaminboosta hade jag med ugnsrostade grönsaker i den. På så vis fick vi allt; fisk, potatis, sås och grönsaker, i en och samma form.
De ugnsrostade grönsakerna hade vi kvar av från en annan måltid.
Jag lade dem på fisken.
Och sedan in i ugnen.
Enkelt och smart! Wilmer är så pass stor nu att han såg att det var grönsaker med på tallriken. Men han klagade inte och åt av de flesta av dem i alla fall. Yngre barn lägger nog inte ens märke till att grönsakerna finns med i en rätt som denna.
Andra knep man kan använda för att få barn att äta grönsaker är att skära dem i fina, roliga former. Eller genom att berätta för dem om varför grönsaker är bra att äta. Det gjorde jag för Wilmer när vi åt middag igår kväll. Jag sade att grönsaker gör oss friska, mindre sjuka och hjälper oss att orka leka mer. Genast tog han för sig av mer tomat! Alla sätt är bra utom de dåliga. 🙂
Om du vill ha receptet på fiskgratängen så hittar du det här.