Kycklingspett med tzatziki, fläskfiléspett med fetaoströra, laxspett med aioli, köttfärsspett med tomatsalsa eller guacamole. Listan på olika varianter av spett och röror kan göras lång. Men min favorit där är nog ändå kycklingspett med hummus. Så det var vad jag gjorde igår till middag.
Den hummus jag brukar göra består oftast av kikärtor, men igår använde jag gula ärtor istället. Men det är de goda smakerna från sesampastan, vitlöken, citronen och spiskumminen som lyfter denna röra. Här kommer receptet på min hummus.
Hummus
stor sats
- 6 dl kokta kikärtor eller gula ärtor
- 4 msk tahini (sesampasta)
- 4 msk citronsaft
- 2-3 msk soja
- 3 msk olivolja
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- svartpeppar
- ½-1 dl vatten
Mixa alla ingredienser och smaka av.
Jag gillar att laga mat med Go Greens bönor och linser som är ”Ready in 5”. De behöver alltså inte kokas längre tid än så och gör därmed matlagningen smidig och snabb. Dessa finns också som kikärtor så nästa gång kan jag använda dem i min hummus.
Vi kunde igår också njuta av att äta våra egna tomater till kycklingspettet och hummusen. Vi har ställt in tomatplantan och har den inomhus nu och den producerar fortfarande tomater!