Det brödrecept som har fått mest uppmärksamhet på bloggen och som jag oftast återkommer till när jag ska baka bröd är detta fullkornsbröd. Igår gjorde jag en variant på det. Hade inte alla ingredienser hemma, men det visade sig bli minst lika gott som vanligt för det. Här kommer gårdagens version av det goda och nyttiga brödet.
Fullkornsbröd
två limpor
- 16 dl rågsikt
- 5 dl rågkross
- 1 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl psylliumfrön
- 2 tsk salt
- 2 msk bikarbonat
- 2 msk kummin (fungerar också med andra brödkryddor)
- 2 dl torkad frukt, skuren i små bitar
- 3 msk honung
- 1 liter naturell lättyoghurt
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser, rör i torkad frukt, honung och yoghurt. Häll degen i 2 smorda och bröade avlånga bakformar. Jag bröade mina med rågkross.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timme. Eventuellt kan du behöva täcka bröden med aluminiumfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna skorpan. Känn efter med en sticka att bröden är klara. Om stickan inte blir kladdig när du sticker ner den kan du ta ut bröden. Låt dem svalna på galler under en handduk.
Enda missen jag gjorde vid gårdagens brödbak var att jag inte blandade degen ordentligt. När den var färdiggräddad föll därför vissa av brödskivorna sönder lite grann. Om du ska baka brödet; gör inte den missen som jag gjorde.
Det nybakade brödet åts igår tillsammans med en härligt krämig champinjonsoppa, som jag hade lagat. Gott!
Låter gott, måste testa detta! Smidigt med denna typen av bröd, ingen jäsning! 🙂 Är ganska likt mitt filmjölksbröd jag brukar göra, kolla in det här om du också vill testa – https://explorista.se/filmjolksbrod-sa-enkelt-och-gott/ .
Älskar bröd som görs med bikarbonat eller bakpulver för att slippa jäsningsväntan. Går så mycket snabbare!
Jag får kolla in ditt recept. Tack!