Den här hösten har jag gått in för att hitta nya recept med fisk, som alla i familjen tycker om. För några veckor sedan blev vi bjudna på en god fiskrätt hos några vänner och förra veckan försökte jag göra den rätten som middag här hemma. Tycker själv att det blev väldigt gott så här kommer receptet på den laxgratäng med blomkåls- och broccolimos som jag gjorde.
Laxgratäng med blomkåls- och broccolimos
ca 6 portioner
- ett blomkålshuvud
- ett broccolistånd
- 3-4 dl mjölk
- 1-2 msk smör
- 800 gram färsk laxfilé
- 2 citroner
- 3 ägg
- ca 100 gram parmesanost
- svartpeppar
Börja med att skölja blomkålshuvudet och broccolin. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och låt grönsakerna sjuda tills de har blivit ordentligt mjuka.
Under tiden lägger du laxfilén i en ugnsfast form. Kryddar med peppar. Skölj och skär citronerna i skivor. Pressa saften från citronernas ändbitar över laxen.
När broccolin och blomkålen är mjuka häller du av vattnet och mixar dem tillsammans med en skvätt mjölk och smör. Lägg moset runt laxen i formen. Garnera med citronerna.
Gör en äggstanning av äggen, resten av mjölken och riven parmesanost. Smaksätt med peppar och häll stanningen över laxen och moset.
Nu är det klart för att köra in i ugnen. Jag hade den inne i 50 minuter i 200 grader, men det kan gå lite olika fort beroende på ugn och hur tjock laxfilén är. Håll lite koll så att laxen blir genomstekt, men utan att rätten blir bränd.
Ät detta tillsammans med färska grönsaker.
Jag gillar denna laxgratäng skarpt då den är god, sund och sköter sig själv i ugnen. Parmesanosten ger god smak och citronen härlig syra. Vill man kan man såklart byta ut laxen mot annan fisk och det fungerar säkert lika bra att göra mos av potatis eller palsterbacka som av blomkål och broccoli.
Det här låter som min typ av mat! Älskar lax, broccoli och blomkål. Tänk att ha detta i en smarrig gratäng också!
Jag är säker på att du skulle gilla denna! 🙂