Det finns vissa maträtter och tillbehör till mat som jag gillar lite mer än annan mat. Inget konstigt med det. Så är det ju för de flesta av oss. Vissa favoriter lagar jag ofta medan andra godingar glöms bort mellan varven. Ärtpesto är ett sådant där härligt tillbehör som passar till det mesta och för några dagar sedan var det alldeles för länge sedan jag lagade det sist.
Krämigt, smakrikt och med en härligt grön färg gör den sig bra till det mesta. I veckan har jag ätit denna pesto till lax och grönsaker, lasagne, bönpasta och köttfärssås samt fiskgratäng med torsk. Den här härliga favoriten måste jag helt klart göra oftare!
Ärtpesto
till ca fyra portioner
- en stor näve solrosfrön eller pinjenötter
- ca 3 dl kokta gröna ärtor
- 1 dl rapsolja
- en vitlöksklyfta, riven
- en liten bit parmesanost, riven/hyvlad
- svartpeppar
Börja med att rosta fröna/nötterna i en torr stekpanna. Håll koll så att de inte bränns vid!
Mixa samtliga ingredienser tills du har en krämig konsistens. Smaka av med peppar.
Som ni förstår tycker jag att man kan njuta av denna pesto till så gott som allt. Men om jag ska nämna mina absoluta smakkombinationer till ärtpesto så kommer de här:
- med spagetti eller bönpasta, morotsstrimlor, kyckling och parmesanost
- med lax, ägg och en massa grönt
- på fröknäcke
- som en vegetarisk rätt till pasta och någon ost samt massor med grönsaker
- till ugnsrostade grönsaker och en bit kyckling
Nu när Smilla har börjat äta vanlig mat mellan varven måste ju också hon få smaskig mat, som fungerar för henne. När jag gjorde ärtpeston började jag med att bara mixa ärtor och rapsolja först och tog bort lite av det innan jag mixade i resten av ingredienserna. På så vis fick hon en egen ärtpuré. Hon verkade gilla det för skålen med purén på bilden är slut redan.
Nu ska jag komma ihåg att laga den här favoriten snart igen!
Vad gott med ärtpesto! Kan tänka mig att det passar till många rätter.
Faktiskt tycker jag att denna pesto är den godaste av dem alla, även om jag gillar pesto på basilika och röd pesto också väldigt mycket.