Födelsedagsfika

födelsedagsfika (5)

Igår hade vi födelsedagsfirande hemma hos oss och på kvällen kom våra familjer på besök för att fira. Förutom gräddtårta med chokladgarnetyr hade jag bakat frallor samt gjort choklad- och lakritspraliner, som vi mumsade på.

Pralinerna har jag gjort tidigare, men gjorde dem lite annorlunda denna gång så receptet kommer i detta inlägg. Matbrödet var uppskattat och både det och pralinerna var helt veganska för att syster skulle kunna äta av dem.

födelsedagsfika (11)

Frallorna kallas för bandybullar enligt den här receptboken och blev saftiga av morot och havregrädde. De innehåller torrjäst, vilket jag tycker är praktiskt då jag sällan har färsk jäst hemma. På så sätt är det enkelt att spontanbaka detta bröd.

födelsedagsfika (15)

Bandybullar

ca 24 frallor

  • 2 morötter
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 ½ dl havregrädde
  • 1 msk olja
  • 2 msk honung
  • flingsalt
  • ett paket torrjäst
  • 5-6 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 6 dl vetemjöl special

Börja med att skala och riva morötterna. Värm vattnet till drygt 45 grader, häll det samt havregrädde, olja, honung och salt över morötterna. Blanda ut jästen med dinkelmjölet. Tillsätt båda mjölsorterna till morotsblandningen, lite i taget. Bearbeta degen tills den är slät och släpper från kanterna.

Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord. Knåda den och dela upp den i ca 24 delar. Rulla bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 20 minuter.

Pensla frallorna med vatten och grädda i ugn, 225 grader i ca 12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

födelsedagsfika (1)

Första gången jag gjorde dessa praliner blev jag smått kär i dem. Så goda med smak av både lakrits och choklad! Den här gången valde jag att inte ha med kokos samt gjorde en lite större sats.

Nyttiga choklad- och lakritspraliner

ca 20 stycken

  • 60 stycken naturella cashewnötter
  • 24 stycken kärnfria dadlar
  • 2 ½ tsk kokosolja
  • 2 ½ tsk kakao
  • 6 tsk lakritspulver
  • mer kakao och lakritspulver att rulla pralinerna i

Börja med att mixa nötterna till ett mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt att mixa. Ställ in att svalna i kylen i åtminstone 30 minuter.

Ta ut, forma bollar och rulla dem i kakao och lakritspulver.

födelsedagsfika (9)

De här pralinerna tycker jag att du ska göra i helgen. Om du är sugen på choklad och lakrits alltså!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.