Har ni lyssnat på podden Mat och Marginaler med Anki Sundin och Jill Holmström? För er som är intresserade av näringslära och hur kosten påverkar oss, precis som jag, är detta en riktigt intressant podd. Jag fick upp öronen för den för någon vecka sedan och har nu lyssnat på alla avsnitt, som finns hittills. Ett av de bättre avsnitten var det jag lyssnade på idag, vilket är det senaste och handlar om tillsatser och e-nummer.
Det mesta i det avsnittet var bekant för mig, men ändå intressant och på något sätt skönt att få bekräftat det jag själv tror och tycker av två experter. Det som jag snappade upp och tycker var mest relevant kommer här:
Glutamat är en tillsats som ofta används på kinarestauranger för att ge maten en godare och intensivare smak. Alltid när mat serveras eller säljs med tillsatser i kan man fråga sig om det verkligen är så bra kvalitet på maten eftersom den måste smakförstärkas eller vad det nu är tillsatsen gör. I fallet med den kinesiska maten kan glutamat faktiskt orsaka migrän, humörsvängningar och astma. Inget man vill ha!
På samma sätt som producenterna måste skriva innehållsförteckningar på sina produkter tycker jag att restaurangerna borde vara tvungna att ange vad maten de serverar innehåller direkt på menyn. Då skulle det vara enklare att se vilka som stoppar i onödiga tillsatser i sin mat.
Stevia och andra sötningsmedel är vanligt att vi använder istället för socker, men att stevia skulle vara naturligt avskrivs i podden. Den framställs precis som andra sötningsmedel på onaturligt sätt och marknaden får fortsätta att leta efter ett sötningsmedel som inte är onaturligt. Själv tycker jag att banan och torkad frukt är bästa sötningsmedlen, men använder stevia, socker och andra sötningsmedel också.
Det jag kom fram till efter att ha lyssnat på podden och som jag tyckte innan också var att lagom av allt är bäst. Det finns plats för lite tillsatser i våra liv även om det inte är bra att överkonsumera och vi ska se upp med dem som är direkt farliga för oss.
Ett annat bra Mat och Marginaler avsnitt är det om Blogglönsamhet med Sara Rönne. Här hittar du det!