Det är sällan det går en dag utan att jag äter en banan. Eller två. Denna härliga, gula frukt passar att äta till så mycket och vid så många olika tillfällen. Jag använder den ofta som sötningsmedel i smoothies eller bakverk. Jag har den på gröten, i filen, yoghurten, till keson eller kvargen. Den är god att äta som den är och är smart att ha med sig som mellanmål eller direkt efter ett träningspass. Den söta smaken från bananen gifter sig perfekt med diverse olika nötsmörer eller nötter. Och den är härligt god att äta på en skiva knäckebröd.
Ja, det finns många sätt att äta bananen på. Igår toppade jag min frukostgröt med denna härlighet. Och full med massa bra näring är den också. Det finns verkligen en anledning till varför det heter ”A banana a day keeps the doctor away.” Anja skrev om detta för ett tag sedan. Hon tog då upp åtta hälsofördelar med att äta banan. Här kommer de:
❤ Energi
Eftersom banan innehåller naturligt socker i form av sackaros, fruktos och glukos ger en banan dig omedelbar och hållbar ökad energi. Det finns forskning som menar att två bananer ger tillräckligt med energi för att orka 90 minuters träning. Inte undra på att just banan ofta syns i samband med träning och idrottsevenemang.
❤ Hjärtat
En inleda varje morgon med en banan till frukost är bra för hjärtrytmen. Banan innehåller kalium som absorberas direkt i blodet genom tarmväggarna. Kalium ser till att hjärtat slår och allvarlig kaliumbrist kan leda till en oregelbunden hjärtrytm. Den höga halten kalium i förhållande till den låga halten salt gör banan till medicin för hjärtat och kan minska risken både för stroke och högt blodtryck.
❤ Synen
Banan innehåller små mängder av vitamin A som är bra för ögonen och normal syn. Dagligt intag av vitamin A minskar risken för nattblindhet och är viktig för vår syn. Inte nog med det så innehåller banan även alpha-karoten och beta-karoten som förvandlas till vitamin A för att hålla ögonen friska.
❤ Matsmältning
Banan innehåller bra fibrer och ungefär hälften av dem är olösliga. De olösliga fibrerna hjälper matsmältningen genom att städa upp och driva bort ”avfall”. Detta ger mer regelbundna tarmrörelser som gör att maten mjuk och lätt att passera. Du får i dig ungefär 10 procent av ditt dagliga behov av fibrer genom en enda banan.
❤ Mättnad
När de lösliga fibrerna når matsmältningskanalen absorberas även vätska vilket saktar matsmältningen. Eftersom maten då stannar i magen längre tid känner du också mättnad längre. Om du till exempel äter en banan som mellanmål en stund innan det är dags att hugga in på lunchbuffén kommer du antagligen inte äta för mycket mat.
❤ Humör
Banan innehåller tryptofan som är ett protein som kroppen omvandlar till serotonin som får oss att slappna av, bli gladare och på bättre humör. Det finns till och med undersökning som visar att personer som lider av depression kände sig bättre efter att ha ätit en banan.
❤ PMS
Banan innehåller vitamin B6 som reglerar blodsockernivåerna och påverkar ditt humör positivt. Så nästa gång, skippa piller och ät en banan istället.
❤ Illamående
Bästa sättet att bota en baksmälla? Du gissade rätt – banan. Gör en milkshake med banan, mjölk och lite honung. Bananen hjälper till att lugna magen, honungen bygger upp blodsockernivåerna och mjölken lugnar och återfuktar kroppen. Banan hjälper även till att lätta halsbränna och kan dessutom lindra alla typer av illamående.
Man skulle alltså kunna säga att banan är ett naturligt botemedel mot många åkommor och sjukdomar. Om du exempelvis jämför med ett äpple har en banan fyra gånger så mycket protein, dubbelt så mycket kolhydrater, tre gånger så mycket fosfor, fem gånger så mycket Vitamin A och järn och dubbelt så mycket vitaminer och mineraler. Dess höga halter av kalium gör bananen till en riktig tiopoängare.
Min gröt igår var varm och god. Efter att jag hade tagit bilderna toppade jag den med jordnötssmör och hällde på mjölk. Jag brukar ofta göra min havregrynsgröt så som jag gjorde den igår, med ägg och proteinpulver för extra mycket protein.
Proteinrik havregrynsgröt
en portion
- 1 dl fiberhavregryn
- 2 dl vatten
- kanel
- kardemumma
- 1-2 msk krossade linfrön
- 1 ägg
- en liten skopa proteinpulver
Häll havregryn, vatten, linfrön och kryddor i en kastrull. Koka upp på spisen och sänk sedan värmen. Låt den småputtra i ett par minuter. Häll i ägget mot slutet och rör om. Ta av från plattan och rör i proteinpulvret.
Toppa gärna gröten med banan!
Äter du också minst en banan om dagen? Efter att ha läst de här orden förutsätter jag i alla fall att du börjar med det om du inte redan gör det. 🙂