Smärta i skinkan

Karin sepia 2

Den har kommit till mig nu och då den senaste tiden; en stark och ihållande smärta i min ena skinka. Jag minns att jag hade den på nyårsafton och inte kunde springa det löppass som jag hade planerat den dagen. Därefter har smärtan kommit och gått vid ett par tillfällen för att åter komma tillbaka i fredags eftermiddag. Smärtan håller ofta i sig i omkring två dagar och den är ofta så stark att jag blir rejält begränsad och omöjligt kan träna.

När jag funderar på när den brukar dyka upp så har det ofta varit i samband med att jag har tränat ganska hårt i fyra, fem dagar i sträck alternativt att jag har kört ett hårt benpass. Det känns alltså som att det har att göra med någon slags överansträngning. I fredags tyckte jag dock inte att jag hade belastat ben och rumpa så hårt då jag hade kört ett kort pass på spinningcykeln och sedan tränat yoga. Just yoga borde ju vara bra och snarare motverka den här typen av smärta tänker jag. Men kanske att smärtan kommer för att jag har överansträngt mig några dagar tidigare?

Smärtan jag har känns främst i skinkan, men strålar också ner i baksida lår och känns lite i ryggslutet. Den här gången har den varit värre än tidigare och jag hade igår svårt för att gå. Det hände till och med vid några tillfällen att jag liksom fastnade i den position jag stod i och inte kunde komma vidare. När jag stod och grimaserade i köket och fällde några tårar för att det gjorde så sjukt ont tittade Wilmer på mig och sade ”Mamma du måtte vila för att bli srisk!”. Ja, jag förstår att jag behöver vila. Men frågan är om jag behöver något mer?

Karin sepia

De tidigare gångerna när denna smärta har kommit har den som sagt varat i ett par dagar. Sedan har allt varit som vanligt igen och jag har kunnat vara igång med träning och promenader som vanligt. Men nu när jag har haft detta så pass många gånger på kort tid börjar jag ana att det kanske krävs någon slags behandling för att bli av med det. Har någon av varit med om något liknande och kan ge tips på vad jag behöver göra? Jag har läst lite om vad den här typen av smärtor kan vara och kommit fram till att det skulle kunna vara ischiasnerven eller något som heter piriformissyndrom. Men jag vet ju inte alls egentligen. Vad jag vet är att jag gärna blir av med detta NU. Så om du sitter inne med ett bra råd till mig; kommentera gärna! Jag tänker att ett besök hos en naprapat kan inte vara fel så om smärtan inte ger med sig idag är det jag som bokar tid för det imorgon. Att jag är förkyld, har ont i halsen och är allmänt seg är verkligen ingenting i jämförelse med detta.

20 Comments
 1. Hej! När jag läste om ditt problem kom jag med det samma att tänka på piriformis syndrom, eller falsk ischias. Det innebär att piriformis muskeln(som finns i sätesområdet) är så spänd att den trycker på ischias nerven, vilket resulterar i en strålandesmärta. Man borde vara ganska säker på att det är piriformissyndrom om strålningssmärtan stannar i baklåret och inte når allt ner till foten. Skulle jag vara du skulle jag försöka töja ordentligt. Att besöka en massör är också att rekommendera. Hoppas du får bukt ed ditt problem 🙂

 2. Hej, det låter lite som ischiasnerven som någon skrev tidigare. Jag har fått så ibland. Nu sist så varvade jag besök hos kiropraktor med att massera mig själv med en foam roller (rulla och trycka mot utsidan av höften) + stretching och det var väldigt effektivt. Besöken hos kiropraktorn var dock vidrigt smärtsamma då han i princip hängde sig med hela sin kroppstyngd och tryckte ner armbågen i skinkan. Aj aj men skönt efteråt.

  Lycka till, hoppas du blir bättre snart och tack för en bra blogg 🙂

  1. Tack för tips! Foamroller har jag också tänkt testa med. Har ingen själv, men det finns på gymmet så jag får köra med den där. Visst brukar det göra ont att få sådan behandling, men om det hjälper till att bli bra så är det ju värt det.

   Kul att du gillar min blogg och tack för din omtanke! <3

 3. Jag tycker inte det låter som ischias. Däremot låter det väldigt likt det som jag har haft stora problem med efter min förlossning i slutet av april, nämligen roterat bäcken. Det har vrider sig tre gånger och det har skiftat sida beroende på åt vilket håll det vridit sig. Reta reda på en bra naprapat. Gå helst på rekommendation.

 4. Jag har svår smärta i höger skinka och det känns som om bäckenet roterar, speciellt mycket när jag ligger i sängen. Äter morfintabletter men de hjälper inte. Jag stretchar och går mycket och gör alla övningar som jag fått av sjukgymnast. Detta hjälper inte heller. Nu ar jag fått kontakt med en Ortomed som ska undersöka med ultraljud. Hoppas det ger någonting. Jag kan inte sitta p g a a smärtan så jag är bunden till hemmet och måste undvika restaurang- och biobesök eftersom smärtan är outhärdlig. Har prövat akupunktur som inte hjälper. Massage hjälper för stunden men det är ingenting man kan gå på varje dag eftersom det kostar så mycket.
  Ortomeden sa att det kan bero på inflammation i slemsäcken på höger sida.
  Läkaren jag var hos sa att det finns människor som har mer ont än vad jag har…Meningslöst att gå till läkare och tänker inte gå tillbaka till henne.

  Linda

  1. Usch! Stackars dig, det låter ju alldeles fruktansvärt för dig!
   Hoppas att ultraljudet och ortopeden kan hjälpa dig!
   Tyvärr har jag inget konkret tips att ge dig förutom att du ska stå på dig och se till att du får den hjälp du behöver!
   Styrkekram och lycka till!

   1. Hej och tack för svar!
    Jag blev undersökt med ultraljud idag och Ortomeden var väldigt noggrann. Trots det fann han ingenting som kan orsaka smärtan. Han såg uppriktigt ledsen ut för att han inte kunde ge mig ett svar.
    Han visste inte vad han skulle ge mig för råd för att komma vidare. Just nu känner jag ledsen eftersom jag inte lyckas hitta någon som kan hjälpa mig. Jag hoppas på att någon som råkat ut för liknande läser vad jag skrivit och kanske hör av sig…
    Tack i alla fall för ditt svar, det värmer!
    Linda

 5. Hej.

  Råkade se denna tråd många år efter trådstart.

  Bland de tio första sökträffarna på ont i skinkorna med Bing eller Google finns denna länk:

  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit—bechterews-sjukdom/

  ”När och var ska jag söka vård?
  Kontakta en läkare på vårdcentral om du haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan förklarlig orsak.”

  Det normala för de flesta människor är att man på inga villkor vill ha en kronisk sjukdom och att man (omedvetet?) bestämmer sig för att INTE klicka på länken ovan ifall risken finns att det som beskrivs i texten skulle kunna stämma in på en själv. MEN om man har denna sjukdom så är det faktiskt trots allt bättre att veta att man har den än att inte veta.

  Jag har ankyloserande spondylit som är en form av axial spondylartrit. Sjukdomen brukar oftast starta mellan ca 20 och 35 års ålder, och man tror att ca 95 % av dem som har sjukdomen får den innan de fyllt 45. Så sjukdomen startar alltså oftast när man är relativt ung. Även barn kan bli sjuka, men det är ovanligt. Ofta kan släktingar ha samma eller liknande sjukdom. Man behöver INTE ha/få alla symtom som nämns i 1177-texten. Sjukdomen är variabel, både för en person och mellan personer. Mild, svår, få symtom, många symtom. Sjukdomen går oftast i skov (smärtan går i vågor, ökar/minskar/kanske förvinner/ökar o.s.v., och om man inte vet att man har sjukdomen gör man ofta sitt bästa för att hitta orsakssamband som inte finns). Jag har t.ex. varit i princip smärtfri de senaste åren. Varför? Det enda jag kan komma på är klimakteriet, men många andra som har sjukdomen blir inte bättre i klimakteriet så … jag har kanske bara haft tur peppar peppar? Sjukdomen kan göra jätteont under skov och knappt kännas annars.

  Skäl till varför det är bra att veta att man har ankyloserande spondylit eller annan spondylartrit istället för att vara fel- eller odiagnostiserad:
  1 Man slipper leta orsakssamband som inte finns och slänga bort pengar på vårdgivare och annat som inte hjälper. Nej, det onda beror på sjukdomen, inte på vikten, sängen, skorna, psyket, för mycket/lite/fel träning m.m. (Däremot lindrar lagom vikt, en bra säng, bra skor, bra psyke, bra och lagom träning – särskilt det sistnämnda, men rätt medicin, ibland receptfri, ibland receptbelagd, kanske behövs för att man ska kunna göra den där träningen som är nyttig för friska men ännu nyttigare för den som har denna sjukdom.) Man kan också tala om för andra som frågar varför man har ont vilket kan kännas bra om man blir misstrodd.

  2 Man kan få info och rätt medicin (medicinen kan vara olika för olika personer).

  Förr var ischias en vanlig feldiagnos, men nu tror jag att piriformissyndromet gått om och blivit den vanligaste feldiagnosen istället. När man har ont i skinkan p.g.a. denna sjukdom beror det ofta på sacroiliitis (engelska). Det är inflammation i sakroiliakalederna. Samma leder som foglossningar sitter i. (Har ej varit gravid, men foglossningar kan göra ont säger de som vet. Sacroiliitis kan också göra ont.) Hur skiljer man på piriformissyndromet och sacroiliitis utan att svara på rätt frågor, bli undersökt ordentligt där man jämför med annat, få blodprov tagna och om det behövs en magnetkameraundersökning? Jävligt bra fråga. Önskar jag hade ett bra svar så att ni kunde ge er själva en säker diagnos via nätet. Men jag tror att det viktiga istället är att veta att piriformissyndromet och sacroiliitis påminner om varandra så att man kollar för bägge och inte bara för piriformissyndromet. Särskilt om man är vårdgivare.

  Smärtan vid sacroiliitis kan kännas i sakroiliakaleden och skinkan. Smärtan kan ibland vara huggande. Smärtan kan ibland också flytta sig och stråla ut mot höften, ljumsken och ner mot och runt knät. Och, i sällsynta fall nå ända ut i foten. (Det har bara hänt just mig en enda gång. Men det KAN hända att smärtan når ända ut i foten.) Och smärtan beror trots det inte på ischiasnerven om jag fattat rätt. Så det finns tyvärr gott om feldiagnoser att välja på.

  ”Fel diagnos
  Ibland är symtomen diffusa och svåra att förstå. Det kan leda till att du ibland får fel diagnos, som till exempel ischias, ryggskott, ledgångsreumatism eller fibromyalgi.”

  Om du tror att du kanske kan ha ankyloserande spondylit eller annan spondylartrit så finns bra startinfo här:

  https://reumatiker.se/att-leva-med-reumatism/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/

  Här finns bl.a. telefonnummer om man undrar något. Läs gärna hela sidan.

  Gör testet ”Ont i ryggen” https://reumatiskt.se/ontiryggen/
  som finns på websidan. Observera att testet INTE ställer diagnos. Reumatologerna vill hellre att några för många som sen visar sig inte vara sjuka ska kolla upp sig än att alldeles för många som har sjukdomen inte ska ska kolla upp sig. Ungefär som mammografi. För att hitta dem som är sjuka måste man ibland även undersöka friska, (Hoppas ni förstår liknelsen här. Man vill alltså hitta dem som har sjukdom så tidigt som möjligt.)

  Om länkarna ovan slutar fungera i framtiden så googla ”reumatikerförbundet” så borde ni kunna hitta samma info,

  Ber om ursäkt om jag skräms i onödan, men jag vill inte att ni slösar tid på så kallad ”patient’s delay” och ”doctor’s delay” om ni råkar ha samma sjukdom som jag. Ber också om ursäkt att inlägget blev långt.

  Anna

  PS https://www.svtplay.se/video/28190962/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-26-12-okt-18-45?start=auto
  Klippet tas bor 10 april 2021, men före dess går det att se. Ca 25 minuter in i programmet finns ett inslag om barnreumatism. Den som intervjuas har barn-variant (juvenil form) av ankyloserande spondylit. Jag TROR att man kanske har fått in reumatologi på läkarlinjen för ca 15-20 år sedan så jag TROR att diagnostiderna blir kortare allteftersom äldre läkare går i pension. Men generellt så är diagnostiderna fortfarande alldeles för långa. Både för barn och vuxna.

  1. Hej Anna,
   Tack för ett väldigt långt och utförligt svar! Låter som att detta skulle kunna vara diagnosen. Jag får kolla upp detta vidare! Tack!

 6. Min text var styckeindelad när jag sände den. Vet inte om styckeindelningen försvann för gott eller rättar till sig sen?

 7. Hej.

  Mest till dig Karin, så du behöver inte publicera detta om du inte vill. Hursomhelst. Om du fortfarande har samma eller liknande besvär även nu sex år senare så tycker jag också att du ska kolla upp dig, särskilt om det skinkonda bytt sida ibland eller på annat sätt flyttat sig. Det kan ju också vara någon helt annan krämpa, men även då kan det ju vara bra att veta vad det är (eller i alla fall utesluta saker). Spara gärna resultatet av testet ”ont i ryggen” som pdf, skriv ut och ta med vid läkarbesök. Jag är självklart inte neutral på det sätt som en vårdgivare bör vara. Jag har inte haft piriformissyndromet, sacroiliitis p.g.a. skada (kan man tydligen också ha) ”äkta” ischias, ryggskott, fibromyalgi m.m. så jag saknar den viktiga förmågan att kunna jämföra. Men samtidigt är det så många vårdgivare som aldrig någonsin under ett helt yrkesliv kommer ihåg att aktivt kolla för ankyloserande spondylit eller annan spondylartrit hos vårdsökande. Det beror inte på att det är fel på vårdgivarna, det är inte dem man ska vara arg på (även om jag tyvärr blir det ändå ibland), men vårdutbildningarna förr och ibland nu … de kunskaper som förmedlades/förmedlas till studenterna om sjukdomen har kanske inte varit tillräckligt bra … för att uttrycka det finkänsligt. Själv har jag ärvt sjukdomen av min mamma så misstänkte vad det var och behövde bara ringa vårdcentralen EN gång. Hade dessutom den oerhörda turen att en reumatolog istället för vanlig läkare kunde träffa mig vårdcentralen. Fråga om du kanske kan få träffa en reumatolog redan på vårdcentralen, men räkna tyvärr med att det inte går. Det finns alldeles för få reumatologer tyvärr och Corona gör nog inte saken bättre. Men du förlorar inte på att fråga. Om du går till vanlig läkare, ”beväpna” dig gärna med kunskap och skriftlig info för säkerhets skull – läkaren kan kanske mycket – eller inte. Glöm inte att be om tips på smärtstillande medicin oavsett om läkaren tror att du kan ha reumatism eller annat, inte alltid vårdgivare kommer ihåg att tipsa om en sån ”oviktig” sak som smärtlindring. Vissa antiinflammatoriska tabletter finns även receptfritt, men vilken verksam substans som fungerar bäst är olika för olika personer, kanske behövs en receptbelagd sort. Antiinflammatoriska tabletter bör inte tas under vissa delar av graviditet m.m. så ett snack med helst läkare eller annars apotekspersonal är att rekommendera; kanske apotekspersonal kan tipsa om receptfritt som brukar hjälpa mot just ankyloserande spondylit i väntan på läkartid?

  Jättebra är ju att du har tränat. Ett av problemen med att vara odiagnostiserad och inte veta vad det är är ju att man inte vet att man ska röra på sig, eller kanske inte törs eller vilar om man tror att smärtan beror på felaktig träning. Så om du har denna sjukdom har du ändå fixat den viktigaste biten under de här sex åren. (Själv är jag lite mer soffpotatis tyvärr.)

  Kort text om sacroiliitis på engelska. Man nämner även andra orsaker än ankyloserande spondylit, t.ex. skador och liknande,
  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/symptoms-causes/syc-20350747

  Kom på en webbadress till som kan vara bra. Jag har inte haft kontakt med Berig, men vet att mamma hade det när hon levde. Då fanns ju inte internet. Fördelelen är att den här webbplatsen är mer om just ankyloserande spondylit och andra spondylartriter.
  http://berig.se/
  http://berig.se/fraga-doktorn/

  Anna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.