Äppelpaj med mandelmjöl och stevia

nyttig_äppelpaj_
Här kommer ett inlägg från mars 2013 när jag experimenterade lite i köket och fick till en god och nyttig äppelpaj:
Har nu på eftermiddagen experimenterat i köket lite och bakat en nyttig äppelpaj av bland annat mandelmjöl istället för vanligt vetemjöl och stevia istället för socker. Nu står den i ugnen och väntar på att bli klar. Kan inte annat än tänka mig att den blir god! Lovar att uppdatera er senare.

Denna efterrättspaj är alltså nyttig, den innehåller väldigt lite kolhydrater men desto mer fett, om än nyttigt sådant. Jag har inga problem med att äta en vanlig äpplepaj om jag skulle bli sugen på det. Men man kan ju äta det desto oftare när man vet att den bara innehåller nyttigheter.

Det är faktiskt första gången jag använder stevia, sötningsmedlet som smakar som socker men knappt innehåller några kalorier. Har skrivit mer om stevia här.

nyttig_äppelpaj2

Äppelpaj med mandelmjöl och stevia

  • 125 gram smör
  • 2½ dl mandelmjöl
  • 1½ dl fiberhavregryn
  • ½ dl steviaströ
  • ca ½ dl vatten
  • 4 små äpplen
  • kanel
  • steviaströ

Blanda ihop smör, mandelmjöl, havregryn, stevia och vatten till en smuldeg. Rör ihop den så snabbt du kan. Har du tid kan du låta den stå och kallna i kylskåpet en stund.

Skölj och skär äpplena i mindre bitar. Smörj en form med smör och fördela äpplena där. Strö över stevia och kanel. Fördela smuldegen jämnt över frukten.

Ställ in i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter.

Jag tänker äta min äppelpaj med vispgrädde smaksatt med vaniljpulver. Annars är en klick vaniljglass eller en egengjord vaniljsås gott till.

Uppdatering: Jag kan intyga att äppelpajen var god! Tycker fortfarande att vanlig äppelpaj med vetemjöl och socker är snäppet godare, men denna nyttiga variant var helt klart godkänd och ett mycket bra alternativ.
4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.