Den här veckan testar vi den Stora Matkassen från Middagsfrid. I den finns fem middagar för fyra personer och igår testade vi första middagen. Vi lagar aldrig mat med lamm så det var ovant att äta indiska lammfärsbiffar med gröna linser och garam masalasås. Jag hade inga höga förväntningar på denna maträtt, men tyckte faktiskt att den var riktigt god. Det var den kryddstarka såsen som gjorde det!
Indiska lammfärsbiffar med gröna linser och garam masalasås
4 portioner
- en förpackning gröna linser (285 gram)
- 1 ägg
- 1 tsk spiskummin
- ½ tsk chilipulver
- ca 500 gram lammfärs
- 2-3 gula lökar
- 200 gram palsternacka
- 1 grön chili
- 4-5 cm ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 2½ tsk garam masala
- 1½ dl vispgrädde
- 1½ vatten
- 1 påse bladspenat (250 gram)
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj de gröna linserna. Lägg dem i en bunke tillsammans med ägg, spiskummin, chilipulver och salt. Blanda allt och tillsätt lammfärs. Arbeta färssmeten en stund och forma åtta stycken biffar med blöta händer.
Smält smör i en panna och stek biffarna på medelhög värma i 2-3 minuter på varje sida. Lägg biffarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Skala och hacka gul lök och palsternacka. Halvera, kärna ur och finhacka grön chili. Skala och hacka ingefära och vitlöksklyftor. Smält smör i en panna och bryn samtliga grönsaker i 3-4 minuter. Krydda och slå på grädde och vatten i pannan och låt puttra på medelhög värme i ca 12 minuter. Tillsätt bladspenat i omgångar. Börja efter att såsen har puttrat i ett par minuter och fortsätt tills nästan all spenat är i såsen. Ha locket på medan såsen puttrar.
Servera biffarna med garam masalasåsen. Garnera med bladspenat som är kvar. Om du vill adderar du också något ris eller gryn.
Den här rätten får 3½ av 5 möjliga poäng av mig. Den var mycket godare än jag trodde innan, men eftersom lamm inte är min favorit så toppar den inte smakmässigt för mig. Den får dock höga poäng näringsmässigt och jag gillar verkligen såsen. Den kommer jag garanterat göra fler gånger!
Test av middagskasse i samarbete med Middagsfrid