Med två små tänder i underkäken kan vår Smilla äta annat än bara mosad mat nu. Hon har ganska nyligen fått smaka smörgås, som hon får äta i små bitar. Och det är något hon verkar gilla skarpt. Med smör och ost på smaskar hon gärna i sig en hel brödskiva på egen hand.
Det finns inte jätte många brödsorter i butikerna som har vanligt vitt mjöl, men inte innehåller socker, sirap, honung eller andra sötningsmedel eller onödiga tillsatser. Så därför bakade jag två limpor med passande ljust matbröd till henne igår. Nu ska hon ha så hon klarar sig ett tag framöver!
Receptet kunde jag sedan tidigare och det är ett extremt enkelt bröd att baka. Inget salt, inget sött, inget av det som inte är lämpligt för små barn. Degen består bara av mjöl, vatten, mjölk och jäst. Vill man anpassa det mer till vuxna munnar kan man byta ut en del av mjölet till grövre sort och blanda i frön av olika slag, brödkryddor och kanske en aning honung. Då blir det nog lite mer smakrikt. Men det här brödet passar utmärkt för små munnar och magar istället!
Babysmörgås-bröd
Två limpor
- 25 gram jäst
- 1½ dl mjölk
- 3½ dl vatten
- 11-12 dl vetemjöl/vetemjöl special
Smula ned jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervarm temperatur. Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör runt så att den löser sig. Blanda ner resten av vätskan. Häll i det mesta av mjölet (du kan spara ½ dl till utbakningen) och arbeta ihop degen. Använd gärna en hushållsmaskin och knåda den i åtminstone fem minuter. Låt den sedan jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i två delar och forma vardera del till en limpa. Smörj två avlånga brödformar och lägg limporna i dessa. Låt bröden jäsa i ytterligare 1 timme under bakduk.
Grädda dem i ugnen i 200 graders värme i 30 minuter. Låt kallna på galler och skär sedan upp dem i skivor.
Jag bakade just det här brödet väldigt ofta när Wilmer var liten. Och han älskade det!
Ibland är enkelt nästan det godaste. 🙂
Kram M
Eller hur!!!
Kan säga att det mumsades mycket från bebis imorse när brödet provsmakades. 😉
Kram
Men åh! Ser fantastiskt ut. Kanske för att jag typ aldrig äter bröd. haha.
Det skulle jag nog inte klara. Att aldrig äta bröd alltså!
Tack för receptet, så smidigt och bra! Lisa 8 månader älskar brödet, måste snart baka en ny omgång! 🙂
Vad kul att din dotter gillar det! Verkar vara ett populärt barn hos många bebisar och så smidigt att göra!