En tjej som alltid inspirerar med sina bakverk och matlagning är Fanny. För ett tag sedan läste jag om hennes ugnsgratinerade blomkål och eftersom jag tyckte att det verkade så gott lagade jag detta tillbehör till gårdagens middag. Och ja, gott var det! Och det var kul med ett litet annorlunda tillbehör. Att smaksätta grönsaker med jordnöt och curry är inget jag gör så ofta annars.
Jordnötsgratinerad blomkål
tillbehör till 4-6 portioner
- ett blomkålshuvud
- 3-4 msk jordnötssmör
- en skvätt vatten
- ett gäng naturella cashewnötter
- curry
Sätt ugnen på 200 grader. Dela ett blomkålshuvud till små buketter.
Rör ihop jordnötssmör med vatten. Blanda i cashewnötter. Hacka dem gärna först. Jag glömde dock bort det så de fick åka i hela istället. Krydda med curry.
Doppa blomkålsbuketterna i smeten och lägg dem sedan i en ugnsfast form.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, tills de har fått fin färg.
Ta ut ur ugnen och njut av detta tillbehör till valfri måltid. Jag kan tänka mig att det passar till det mesta. Smaken av jordnöt gjorde sig bra till curryn och det var trevligt att få knapra på några hela nötter mellan varven.
Små härliga buketter som jag gärna äter av igen.
Vi åt dem tillsammans med en makaronigratäng och en fräsch sallad igår till middagen.