Nutella kan vara bland det godaste som finns. Det gissar jag att alla ni som är chokladälskare håller med om. Det är också högst beroendeframkallande och har jag väl tagit en sked Nutella kan jag ha ganska svårt för att sluta. Därför svängde jag ihop en hälsosammare variant av Nutella, med näringsrikt och nyttigt innehåll. Jag hade kunnat nöja mig där, men jag tyckte det var trevligare att göra bollar av den till fredagsmyset istället för att äta smeten med sked. Så det fick bli nutellabollar av det hela. Så galet gott, kan jag säga!
Tänk att man kan få till något så gott av dessa nötter. Utöver hasselnötter hade jag dadlar, kakao, kokosolja och lite vaniljpulver. Mer behövdes inte för att få fram den där härliga Nutella-smaken. Här kommer receptet!
Nutellabollar – recept
ca 20 stycken
- 200 gram hasselnötter
- 2 msk kokosolja
- 15 stycken dadlar
- en skvätt vatten
- 2 msk kakao
- en uns vaniljpulver
- kakao att rulla dem i
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut alla hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och rosta nötterna där i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Ta ut nötterna och låt dem svalna något innan du skrubbar bort det mesta av skalet.
Mixa nötterna tillsammans med kokosolja till ett nötsmör. Här har du fått ett hasselnötssmör, vilket är gott nog det. Men jag fortsatte alltså att göra nougatcréme av det istället.
Kärna ur dadlarna och tillsätt dem i mixern. Mixa vidare till en slät smet. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Blanda i kakao och vaniljpulver. Smaka av och addera mer av något om det behövs.
Nu har du en härlig nutella! Ställ in i kylen en stund för att det ska vara enkelt att rulla bollar av den.
Sedan gör du bollar, som du rullar i kakao. In i kylen och njut av dem till fikat eller myset!
Jag blev helt galet förtjust i dessa bollar och funderar redan på när jag ska göra dem nästa gång. Eller om jag bara gör själva nutellasmeten då och kanske äter som en topping på något annat.
Jag var ju såklart tvungen att provsmaka en när de var färdigrullade!
Men gud så jäkla gott det ser ut (fast klockan bara är 08.20:)….Jag är inte så förtjust i dadel-smaken, den får inte ta över!! Man kanske kan minska på antal dadlar?!?
De ser riktigt smarriga ut!! Jag får nog testa med mindre dadlar i för det är absolut inte min stora favorit 🙂
Hej!
Ska absolut prova dessa! Men kan de räknas som raw om man rostar nötterna?
Med vänlig hälsning,
Elisabeth
Hej Elisabeth
Det har du helt rätt i. Jag får kalla dem för bara Nutellabollar istället. Eller så behöver man inte rosta dem. 😉
Dessa testades i helgen, WOW vad goda! 🙂 enkelt var det också!
Tack för tipset!
Vad kul att du testade att göra dem. Visst är de underbart goda!!! Jag fick höra det från en kompis som fick smaka av dem idag. Inte bara jag som älskar dessa bollar alltså!
Hej! Hur länge håller de i kylen?
Hej
Jag skulle säga att de håller i ungefär en vecka i kyl. Men annars tycker jag det är perfekt att frysa in för att ta fram någon timme innan de ska ätas.
Tack! Ska prova ikväll. 🙂
Hoppas att du gillar dem!