Ljuvliga mandelbollar

Sist jag gjorde nötbollar blev de så goda att jag visste redan då att jag snart skulle göra sådan igen. Då gjorde jag dem av rostade hasselnötter och kallade dem för nutellabollar. Den här gången gjorde jag dem av rostade mandlar (och lite rostade hasselnötter också) och de blev minst lika goda. Det här med att rosta nötterna eller mandlarna först gör verkligen hela grejen. Igår när jag gjorde mitt mandelsmör var jag ändå igång med att rosta mandlar så jag använde några av dem till att göra dessa ljuvliga mandelbollar.

DSC01964

Mandelbollar

ca 12 stycken

  • 100 gram mandlar
  • en liten näve hasselnötter
  • 2 tsk kokosolja
  • 12 stycken dadlar
  • en skvätt vatten
  • 2 msk kakao
  • en uns vaniljpulver
  • kokosflingor att rulla dem i

Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut alla mandlar och nötter på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och rosta dem där i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt dem svalna. Skrubba bort det mesta av skalet från nötterna.

Mixa dem tillsammans med kokosolja till ett smör. så här långt gjorde jag när jag gjorde mandelsmöret. Men nu fortsatte jag alltså för att göramandelbollar.

Kärna ur dadlarna och tillsätt dem i mixern. Mixa vidare till en slät smet. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Blanda i kakao och vaniljpulver. Smaka av och addera mer av något om det behövs.

DSC01947

DSC01948

DSC01949

Ställ in den härliga smeten i kylen för att stelna en stund. Ta ut efter ca en timme och rulla till bollar.

Bollarna ska sedan rullas i antingen mandel- eller nötkross eller kakao. Eller kokosflingor som jag hade.

DSC01968

Lägg upp bollarna på ett fint fat eller i en fin skål och bjud till fikat eller som kvällsgotte.

DSC01970

De här bollarna blev väldigt lika nutellabollarna i smaken, men fick en annan nyans med mandlarna som bas istället för bara nötter. Gott vilket som!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.