Eftersom jag gillar bra ekologisk mat, som har en sund historia och bra näring, var det enkelt för mig att tacka ja till morgonens pressfrukost på Paradiset där Reko Kyckling presenterade sin ekologiska kyckling. Först fick vi göra oss en egen frukostmacka och sedan fick vi lyssna till Sebastian Holm, grundare och VD för Reko Kyckling, och de personer som han samarbetar med.
Min macka bestod av surdegsfralla med salvia- och citronmarinerad kyckling, tomat och picklad morot. Super gott! Jag drack en härligt frisk shot, gjord på citron, äpple och ingefära, och ett par koppar kaffe.
Kycklingen var verkligen saftig och god. Just att få den saftig kan ibland vara lite svårt, tycker jag. Antagligen för att jag ofta lagar kyckling på filé och sällan använder andra delar av fågeln. Den kock som var där idag tipsade just om att våga laga kyckling på annat sätt och skippa filéen. Vi fick med oss ett recepthäfte och en hel kyckling så jag ska minsann prova!
Visste ni att av de 85 miljoner kycklingar som föds upp varje år i Sverige är det bara 0,2% av dem som föds upp ekologiskt? Samtidigt som vi svenskar blir allt bättre på att köpa ekologisk mat generellt finns det knappt något bra ekologiskt utbud alls när det kommer till kyckling. Det är därför Reko Kyckling nu finns!
Sebastian berättade att de har fyra anslutna gårdar till Reko. Eftersom de jobbar ekologiskt innebär det att de har mycket yta för kycklingarna. I konventionell kycklinguppfödning är det tillåtet med 36 kg kyckling per kvadratmeter medan det i ekologisk uppfödning endast får vara 20 kg kyckling per kvadratmeter. Gårdarna för Reko Kyckling har minst fyra kvadratmeter för varje kyckling. De får växa upp långsamt, leva länge och ha ett gott och hälsosamt liv. Sådana kycklingar köper jag hellre även om de kostar mer i pengar.
På plats var även Johannes Cullberg, grundare av Paradiset. Varför han startade upp matmarknaden Paradiset, som bara säljer ekologisk och bra mat, var för att han kände sig lurad och förbannad över just kyckling i butikerna. Han ville få bort den torterade kycklingen helt, vilket är den som ofta säljs till billiga priser i de vanliga matbutikerna. Många hävdar att ekologisk och KRAV-märkt mat är så dyrt. Vi borde istället fråga oss varför den billiga processade kycklingen är så billig, menar Johannes. Paradiset säljer bara produkter som har en historia.
Paradiset är en härlig butik. Här hittar du ett inlägg om just den!
Grymt att det kommer allt mer ekologiskt! Jag träffade Reko-kycklings PR-byrå för ett tag sen och tror verkligen de kommer bli populära. Själv kommer jag i alla fall köpa den 🙂
Kram & ha en fin helg!
Det är så bra! Och ju mer vi väljer att köpa ekologiskt desto bättre kommer utbudet bli. Reko Kyckling är bra!
Ha en härlig helg! Kram