Grönkålssallad

Nu är det verkligen högtid för grönkål, rödkål och annan slags kål. Jag minns att jag och min syster gjorde varsin fräsch sallad med just dessa kålsorter förra julen. Och i år kommer jag vilja göra något liknande igen.

Med inspiration från en film från Electrolux, som ni får se längre ner i blogginlägget, gjorde jag en enkel och god grönkålssallad i helgen. Får se om jag gör den igen till julaftonslunchen.

gronkalssallad

Det är inte så många ingredienser i den här salladen. Förutom grönkål hade jag äpple, apelsin, pumpafrön och en härligt fräsch dressing.

grönkålssallad 8

grönkålssallad 7

Grönkålssallad med äpple och apelsin

  • 250 gram grönkål
  • en apelsin
  • ett äpple
  • pumpafrön
  • Dressing:
    • 3 msk olivolja
    • 1 msk honung
    • en skvätt saft från apelsin
    • 2-3 msk citronsaft
    • salt & peppar

Jag använde grönkål som var sönderdelad från början. Annars får du börja med att skära bort stammarna och sedan dela grönkålen i mindre delar. Lägg grönkålsbitarna i hett vatten och låt dem ligga där i ett par minuter. Skölj sedan i kallt vatten.

Lägg upp grönkålen på ett fat eller storskål. Skala apelsinen och filéa den. Klyfta upp äpplet. Dekorera grönkålen med frukten.

Blanda ingredienserna till dressingen. Ringla den över salladen och avsluta med att strössla pumpafrön över det hela.

DSC05981

Vi åt den här grönkålssalladen tillsammans med hemkallade köttbullar och gräddsås igår. En härlig kombination det där; köttbullar och grönkål!

grönkålssallad 4

grönkålssallad 3

Som jag nämnde tipsar Electrolux också om en grönkålssallad. Denna är med avokado och när jag ser videon blir jag väldigt sugen på att testa den med.

Electrolux har valt att tillaga grönkålen i ångugn. Ett smart sätt att på ett smidigt sätt få till god grönkål!

Avokadosallad med ångad grönkål

  • 2 grönkålshuvuden, grovt hackade i stora bitar, ej stammarna
  • 1 avokado, skalad och hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk soja
  • ¼ tsk salt
  • 2,5 dl tomat, hackad
  • 0,5 dl hampafrön
  • Nymalen svartpeppar

Ånga grönkålen på mediumvärme tills den blir mjuk, cirka 12-15 minuter.

Gör dressingen genom att blanda olivolja, citronsaft, rödvinsvinäger, soja och salt i en liten skål och rör om.

Skölj den ångade kålen i kallt vatten. Pressa ur så mycket vatten som möjligt och lägg i en stor skål. Häll i dressingen och blanda.

Lägg i de hackade tomaterna, avokadon och hampafrön och rör om väl. Toppa med nymalen svartpeppar. Avnjut din grönkålssallad som den är eller som tillbehör.

Inlägget är skrivet i samarbete med Electrolux

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.