Knasiga grönsaker

Att vi slänger mycket mat i onödan vet nog de flesta. Och att det är mängder av frukt och grönsaker som aldrig ens kommer till butikerna för att de inte ser ut på ett visst sätt har vi också koll på. Faktum är att så mycket som mellan 15–30 % av alla frukter och grönsaker som odlas idag sorteras bort på grund av att de som producerar mat och de som säljer den inte tror att kunderna vill köpa annat än raka gurkor och perfekta böjda bananer. Så är det ju inte och det har COOP nu tagit fasta på genom att lansera initiativet Knasiga grönsaker.

I ett 30-tal av landets COOP-butiker kan man idag köpa grönsaker som inte ser ”perfekta” ut, men som smakar lika bra och innehåller lika mycket näring som vanligt. De säljs dessutom till ett lägre pris. COOP vill vara med och minska matsvinnet och detta är ett litet första steg i din riktningen.

banan

COOP.se hittade jag tio smarta tips på hur man enkelt kan minska matsvinnet själv. Jag hatar att behöva slänga mat och försöker hålla mig till alla punkterna, men såklart bli ännu bättre på det.

10 smarta tips för minskat matsvinn:

  1. Ha riktigt kallt i kylen, så håller maten längre. 4-5 grader är lagom.
  2. Ta ett kort med mobilen i kylskåpet innan du går och handlar. Då ser du enkelt vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sånt som redan finns (och som då kanske inte hinner ätas upp i tid).
  3. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken. Då minskar risken att du måste slänga mat du inte ätit upp. Är maten kvar i kastrullen, istället för på tallriken, kan den sparas till lunchlåda dagen därpå.
  4. Strunta i frukostbuffé. Bre färdigt mackorna vid bänken och häll upp yoghurten i skålen innan du sätter dig till bords. Då behöver kylvarorna inte stå framme i rumstemperatur lika länge. Stäng kylskåpet medan du grejar.
  5. Låt frukt och grönt ligga kvar i sina förpackningar. Frukter och grönsaker utsöndrar nämligen etengas som påskyndar mognadsprocessen. Ligger de nära varandra, utan skydd emellan, ruttnar de snabbare.
  6. Förvara inte potatis och lök ihop. Då gror potatisen fortare (och förvara den svalt.)
  7. Bananer trivs inte i kylskåpet. Sätt plast på översta delen (skaftet) av bananklasen för att den ska hålla längre.
  8. Trötta salladsblad och rotfrukter piggnar till efter en timme i iskallt vatten.
  9. Frys in! Det går att frysa mer än man tror. Kokt pasta, ris, bönor, äggvita, färska örter och purjolök går till exempel utmärkt att frysa. Mogna bananer kan skäras i slantar, frysas in, och användas i smoothie.
  10. Lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.

Fler tips finns på Släng inte maten.

Visste du att vi i snitt slänger 28 kilo mat per person och år?!!

clementin

Jag gillar COOP’s initiativ grymt mycket och tycker att det egentligen är litekonstigt att fler butiker inte har gjort det tidigare. Nu hoppas jag att det blir fruktens tur snart också. Knasiga frukter kan jag gärna tänka mig att köpa.

Men vi kan göra mycket var och en av oss själva också. Kolla de tio punkterna och gör vad du kan för att minska matsvinnet – varje dag!

5 Kommentarer
  1. Jag hade ingen aning om att man skulle plasta bananskaftet! Ska prova det
    Och det var ju riktigt smart att fota i kylen, bra där!
    Sedan tycker jag att det är så konstigt att ingen affär börjat med detta tidigare? Sjukt bra att de väl har börjat, men känns som att fler borde!? Ahja det kommer väl ☺

    1. Det där med att plasta bananskaftet var nytt för mig också. Helt klart intressant om det fungerar!
      Det ÄR konstigt att ingen butik har börjat med detta tidigare för jag har svårt att tro att det är vi konsumenter som är för kräsna. Vi är nog många som gärna köper morötter med flera ”ben” och gurkor som ser ut som hästskor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.