Visste ni att vi äter sex miljoner ägg i timmen på påskaftonskvällen? Detta är fakta enligt branschorganisationen Svenska Ägg. I övrigt äter vi i genomsnitt ett halvt ägg om dagen under året eller knappt 222 ägg per person och år.
För några år sedan var det en del som bekymrade sig över att ägget skulle innehålla för mycket kolestrol och att vi därför skulle vara försiktiga med vårt intag av ägg. Jag minns själv att när jag var tonåring pratades det om att det skulle kunna vara farligt att äta mer än två ägg om dagen. Men som ni säkert vet behöver vi inte begränsa oss alls när det kommer till ägg. Så nu till påsk kan vi fortsätta med att äta många nyttiga ägg. För ägg är bara bra för oss!
Man skulle kunna säga att ägg är världens bästa livsmedel. Ett ägg innehåller allt detta: vitamin B 12, vitamin E, vitamin D, vitamin K, zink, folat, selen, järn, antioxidanterna karoten och retinol, omega 3 samt antioxidanterna lutein och zeaxantin. Det är egentligen bara vitamin C som inte finns i ägget. Utöver det får du i dig alla tänkbara nyttigheter och näring du kan tänka dig.
Att vi svenskar bara äter ett halvt ägg om dagen förutom till påsk tycker jag vi ska ändra på. Själv snittar jag på en 2-3 ägg om dagen.
Jag har tidigare skrivit en hel del om nyttiga ägg. Här hittar du några bra äggfakta:
- Fakta om ägg
- Äggkonsumtionen ökar för varje år!
- Äggkokartips – Så här kokar du det perfekta ägget
- Här skriver också MåBra om äggets nyttigheter
Källa: Svenska Ägg