Vardagsmat ska ju helst vara enkel och gå snabbt att laga och det utan att ta anspråk på näringsinnehåll eller nyttighet. Vi brukar också se till att det vi lagar till middagen på kvällen räcker till lunchlådor för oss vuxna dagen efter. Men ibland kan det kännas lite tjatigt att äta samma sak till lunch som vi åt till middag kvällen innan. Lite så kände jag igår när jag lagade en pastagratäng till familjemiddagen. Men då kom jag på en bra lösning!
När man lagar gratäng eller liknande mat, som lagar sig själv i ugnen efter det att man har gjort i ordning den, frigör ju det en del tid medan den tillagas. Då finns det tid att fixa i ordning en god sallad eller andra tillbehör till måltiden. Eller så gör man som jag gjorde igår, man gör i ordning en annan slags maträtt att ta med till matlådan dagen efter.
Gårdagens pastagratäng fyllde jag med stekt kalkon, lök och champinjoner. Jag funderade kring vad man kan göra som också innehåller detta och kom ganska snabbt på omelett. Att vi dessutom hade massor med ägg i kylen gjorde beslutet väldigt enkelt!
Jag gjorde helt enkelt så att att jag stekte lite mer kalkon, lök och champinjoner än vad som behövdes i pastagratängen och sparade det till omeletten.
Medan gratängen stod i ugnen vispade jag ihop ett gäng ägg med en skvätt vatten och peppar. Det tillsammans med bladspenat hällde jag över det jag hade i stekpannan. Jag sänkte värmen, hällde över lite av den rivna osten jag hade haft i gratängen och så satte jag locket på och lät omeletten stelna långsamt.
Förutom en härligt krämig pastagratäng och grönsaker hade vi alltså också en kalkon- och spenatomelett att äta av till vår middag. Jag åt av gratängen och sparade omeletten till dagens lunch. Båda goda, fast olika i smaken trots att de bestod av väldigt liknande ingredienser.
Det var ett av mina tips på hur man kan laga vardagsmat som är god, varierande och räcker länge!
Många bra tips finns i din blogg! Intressant att följa.
Kul att du tycker!