Trots att det är mer än tre veckor kvar till Semmeldagen så finns de överallt; semlorna i olika format. I år infaller Semmeldagen sent, den 28 februari, och det gör den eftersom påsken sker sent i år. Men ändå börjar vi äta av dessa gräddbakelser strax efter jul.
Själv är jag inte speciellt förtjust i den traditionella semlan, men gillar några av varianterna av semla som finns. Här får ni mina två bästa recept inför semmeldagen; semmelchia och semmelpannkaka.
Semmeldagen recept
Förra året i samband med Fettisdagen gjorde jag denna semmelchia för första gången. Jag som älskar chiapudding generellt blev såld på den direkt och kommer garanterat göra flera sådana nu när Semmeldagen närmar sig. Via länken hittar du receptet, som bara innehåller nyttigheter. Njut den till frukost eller som mellanmål!
Ett annat tips är semmelpannkaka, också den ljuvligt god. Grunden till semmelpannkakan är receptet på mandelpannkakor, som du hittar via länken. Mandelpannkakan toppas sedan med en hemgjord mandelmassa gjord på mandelmjöl, mandlar, vatten och fibersirap samt en klick vispad grädde. Detta är en ljuvligt god efterrätt eller varför inte äta den som kvällsmat eller fika. Vill man kan man vika ihop semmelpannkakan och vips har man istället ett semmelwrap!
Om du vill testa en ny variant på semla, som dessutom är fri från vitt raffinerat socker och innehåller bra näring, tycker jag du ska testa en av dessa två.
Jag är inte heller så förtjust i semlor men håller med dig om att de nu finns överallt, i alla möjliga färger och former.
Känns som att det finns en semmelsort till alla!