Mina egna tips för att undvika stress

I min Anti-stress Guide har jag tidigare skrivit om 9 varningssignaler för stress, hur man kan veta om man är i riskzonen för att bli utbränd och om hur man kan hantera stressen om man har drabbats av den. Här kommer nu del 4 i min Anti-stress Guide: mina egna tips för att undvika stress.

Jag hamnar där ibland själv, i situationer när jag känner att det blir lite för mycket och nästan varje gång handlar det då om att jag själv har pressat mig själv för hårt eller satt upp för höga krav på mig. Jag tycker själv att jag med åren har blivit bättre på att reagera på när det händer samt veta hur jag ska agera. Väldigt mycket handlar det om att agera mentalt, att helt enkelt inse att kraven jag har på mig själv inte är realistiska och att jag behöver dra ner på dem.

sommarblommor-tradgarden tradgarden-1

Mina egna tips för att undvika stress:

  • Jag försöker alltså ändra min mentala inställning och sänka kraven på mig själv.
  • Jag pratar med någon om det. Oftast är det mannen som jag pratar med och så fort jag har fått ur mig det som skaver och stressar brukar det kännas bättre. Om man inte har någon att anförtro sig åt på det sättet skulle jag rekommendera att gå och prata med någon professionellt, som med en psykolog, vilket kan vara vettigt i vilket fall.
  • Fundera ut vilka saker du gillar göra och som ger dig energi. För mig är det att pyssla i trädgården, ta en promenad eller löpartur med en bra podd eller duscha/ta ett bad ensam. Då får jag tid i min egna lilla bubbla och kan koppla bort allt annat på ett naturligt sätt. Planera in tid till att göra dessa saker som ger dig energi och se till att inte prioritera bort dem!
  • Stäng av allt brus. Bestäm dig för att ha dator- och skärmfri tid en hel helg till exempel.

tradgarden-harungar tradgarden-5 lordag-tradgard-5 tradgardsodling-3

För mig är det verkligen så rofyllt att strosa runt i trädgården, dra upp något ogräs här och plantera någon blomma där. Har du någon plats eller en sysselsättning som ger dig energi och får dig att stressa ner?

http://www.elle.se/kanner-du-dig-stressad-och-nara-utbrand-har-ar-12-saker-som-kan-hjalpa-dig/

ELLE är bra på att lyfta ämnet stress och via länken kommer du till en läsvärd artikel om ämnet, skriven av min före detta kollega Lisa. Om du känner av stressen ibland tycker jag du ska in och läsa den!

Andra inlägg om stress och utbrändhet:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.