Visste ni att det är World Porridge Day idag? Denna dag firades för första gången 2009 och är alltså en internationell händelse kring gröt. Om det är någon dag som man bör äta gröt på så är det alltså idag!
För att fira Grötens Dag så delar jag här med mig av ett gäng olika varianter på gröt.
World Porridge Day
En riktigt god gröt är blåbärsgröt. I receptet jag tipsar om här har jag låtit blåbär koka med i kastrullen med havregryn och har sedan toppat blåbärsgröten med jordnötssås.
En annan variant på blåbärsgröt är ugnsbakad gröt med blåbär. Mums, det är verkligen som att äta blåbärspaj till frukost!
Eller så gör du ugnsbakad gröt med äpple och kanel…
… eller med jordgubbar.
Vill man piffa till det lite extra är det fint att baka den ugnsbakade gröten i mindre portionsformar i ugnen och servera dem så. Här ovan har ni en variant på den ugnsbakade gröten med blåbär i fin hjärtform.
Att göra gröt av fröer är också gott. Här har ni en frögröt som jag har toppat med kanelrostade cashewnötter och äpple. Alltså, hur gott!
Om du vill få din havregrynsgröt extra proteinrik så låter du ett ägg koka med i grötkastrullen samt toppar du den med bland annat kvarg. Denna variant med nektarin är en riktig proteinbomb till gröt!
Slutligen vill jag tipsa om några grötsorter där jag har varvat gröten med annat gott som smoothie och chiapudding. Den somriga och härliga burk ovan innehåller kall gröt, chiapudding, chiasylt och kvarg samt är toppad med granola.
Här är en annan variant av gröttrifle med kall gröt, chiasylt, fil och granola.
Och sist ut en burk med kall gröt i botten och med två sorters smoothie över.