30 år med linser

Jag kommer så väl ihåg hur det var. Jag gick i fyran och var alltså tio år när jag fick gå till optikern för första gången. Skolsköterskan hade noterat att jag hade nedsatt syn och jag fick därför gå på en synkontroll där och blev ordinerad glasögon. Det var inte så många av mina kompisar som hade det och jag minns hur fascinerad jag var över att löven på träden hade så pass skarpa konturer.

Efter bara något år skaffade jag kontaktlinser istället för glasögon och minns det som en befriande känsla. Sedan dess har jag haft linser varje dag, men aldrig på natten. Flera runt omkring mig har valt att operera sina synfel för att inte behöva ha linser eller glasögon, men jag har aldrig känt ett behov av det. Mina månadslinser har aldrig varit ett bekymmer, ett krångel eller ett hinder för mig. Jag stoppar in dem i ögonen på morgonen och tar ut dem på kvällen, ofta ett par timmar innan jag ska gå att sova då det är bra att ögonen får vila en stund i vaket tillstånd.

Jag ser till att kolla av mitt synfel regelbundet hos optiker, men de allra flesta av gångerna när jag ska köpa nya linser gör jag det på nätet. Det är så mycket smidigare och ofta billigare än att gå till en fysisk optiker! Här hittar du en lista över vad optikerns linser egentligen heter i original.

Karin Axelsson nya glasögon

För ett tag sedan köpte jag nya glasögon med en tanke om att börja använda glasögon mer regelbundet, även på dagtid. Några av er kanske såg när jag lade upp de tre olika glasögonen som jag tog hem och provade? Jag visade upp dem på mina Instagram Stories och fick bra feedback. De glasögon som flest av er gillade var också de jag valde att köpa. Men trots att detta snart är ungefär åtta månader sedan har jag än så länge inte använt dem dagtid. Skulle säga att det har att göra med att jag är så pass nöjd med att ha linser. Sedan tycker jag att det är tråkigt att mina ögon blir så mycket mindre i glasögon. Detta för att jag har så pass dålig syn och behöver starka glas.

I och med att jag har 30 års erfarenhet av att ha kontaktlinser har jag fångat upp en del tips kring linsskötsel. Tänker att det säkert är flera av er som också har linser och som dessa tips kan vara bra för:

  • Ögonen behöver få lite vila varje dygn och det ger du dem genom att ta ur kontaktlinserna ett par timmar varje dag.
  • Hygienen är väldigt viktig när du håller på med linser. Tvätta händerna noga innan du ska sätta in eller ta ut linserna.
  • Om du kan undvika att hantera dina linser i badrummet är det bra. Detta då det generellt sett är en plats där det finns mycket bakterier.
  • Var noga med rengöring av linserna.
  • Undvik att sova med linserna.
  • Om du som jag har månadslinser är det viktigt att byta till nya varje månad, det vill säga inte använda dem längre tid än så. Samma sak om du har dagslinser eller andra typer av linser; använd dem inte längre än det som de är tänkta för.

Fakta i detta inlägg är hämtad från Alltomlinser.se

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.