Hör du också till en av dem som har många äpplen hemma nu? Det verkar vara många som har kunnat skörda många äpplen i år och därför vill jag tipsa om något som är fantastiskt gott att göra av just äpplen. Havregrynsgröt med stekta äpplen är nämligen bland det godaste jag vet och i helgen åt jag och familjen det till frukost både på lördagen och söndagen.
För att det ska räcka som topping till fyra grötportioner behöver du många äpplen när du steker dem i kanel och smör. Här kommer receptet på min version av havregrynsgröt med stekta äpplen.
Havregrynsgröt med stekt äpple – recept
4 portioner
- 4 dl havregryn
- 8 dl vatten
- en uns salt
- kanel
- 5-6 små äpplen
- mer kanel
- klick smör
- Till servering: mjölk och jordnötssmör (utan socker)
Häll upp havregryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt och kanel. Låt koka upp och rör om. Sänk värmen och låt gröten småkoka i några minuter medan du rör om då och då.
Medan gröten småputtrar skalar och skär du äpplena i mindre bitar. Lägg en klick smör i en stekpanna. Hetta upp pannan och häll i äppelbitarna. Pudra över kanel och stek äppelbitarna på medelvärme tills de har blivit mjuka.
Häll upp gröten i skålar och toppa med de stekta äpplena. Duka fram mjölk och jordnötssmör som tillbehör. Njut av en varm och god höstfrukost!
Igår när vi åt denna gröt var det ett av barnen som hellre ville ha pulvergröt så det fick han. Tydligen var det gott att även toppa den med kanelstekta äpplen.
Visst får man en mjuk och skön start på dagen när man inleder den med en skål havregrynsgröt till frukost? Det tycker jag i alla fall! Och med dessa mjuka, söta äpplen på toppen får du också en söt och galet god frukost!