Promenad som träning

Jag promenerar varje dag och ser inte promenaderna direkt som träning. För mig är de snarare vardagsmotion samt ett skönt sätt att röra på sig och komma ut. För att det ska gillas som träning vill jag vara ombytt och behöva ta mer än så. För att promenad ska bli som träning vill jag gå i riktigt raskt tempo, nästan jogga, eller väva in styrkestopp under promenaden.

Det sistnämnda gör jag ofta nu som föräldraledig. Bebis älskar att åka vagn och då är det optimalt att kombinera en barnvagnspromenad med att få till sin träning. En promenad med styrkestopp går ut på att jag stannar vid varje parkbänk jag passerar och gör en styrkeövning där. I detta inlägg berättar jag mer om hur jag gör och ger tips på övningar.

Promenad med styrkestopp

Börja med att fundera ut en promenadrunda där du vet att du kommer passera många parkbänkar. Jag har en runda här hemma som tar ca 50 minuter att gå och där jag passerar åtta bänkar på rundan. Det som är upplägget för en promenad med styrkestopp är alltså att stanna till vid varje parkbänk och göra en styrkeövning. Jag brukar välja en övning per bänk och göra den i set om tre.

Promenad som träning: Tips på övningar att göra vid parkbänk


Armhävningar

Genom att ha händerna på en bänk när du gör armhävningar blir övningen något enklare. Välj själv om du vill göra breda armhävningar eller smala. Jag brukar köra en bänk med breda armhävningar och en men smala.

Om du är riktigt stark kan du istället sätta fötterna på parkbänken och göra armhävningarna med händerna på marken. Då blir belastningen tyngre.


Snabba spring

Denna pulshöjande övning är riktigt bra och rolig att göra vid en bänk. Sätt händerna på bänken och ha raka armar. Sätt fart på benen genom att springa in mot bröstet. Kör så snabba springsteg du kan och gör många repetitioner. Jag brukar göra denna övning i 100 repetitioner och tre set.


Dips

En krävande övning för triceps (baksida arm) är dips mot bänk. Se till att ha rumpan nära bänken och sjunk så djupt ner du kan. Ju längre bort du har fötterna från bänken desto tyngre blir övningen.

Sidoplanka som en stjärna

En statisk övning som är bra för sidan av bålen är denna sidoplanka. Utmana dig själv genom att lyfta det övre benet så att du ser ut som en stjärna. Ställ antingen en timer och stå statiskt en viss tid eller jobba med små höftpressar uppåt och räkna antalet repetitioner.


Planka med benlyft

Använd bänken också för att stå i en rak, hög planka. Håll armarna raka och utsträckta och lyft ett ben i taget samtidigt som du håller en anspänd bål.


Utfall

Genom att ha den bakre foten på bänken blir övingen utfall lite tuffare. Sjunk så djupt ner du kan med det bakre knät och gör så många repetitioner du orkar innan du byter ben.

Genom att utföra en promenad på detta sätt får du verkligen promenad som träning. Och om du har en bebis med dig, som jag, har den förhoppningsvis fått en skön runda i vagnen under tiden.

>>> Läs mer om promenad på olika sätt här. <<<

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.