10 snälla saker att göra mot dig själv

Att vara snäll mot sig själv är viktigt för att må bra. Det är tyvärr lätt hänt att vi glömmer det ibland och därför tar jag upp ämnet här som en påminnelse till dig.

Läs mina punkter om 10 snälla saker och försök att göra dem om du känner nedstämdhet eller mår dåligt på annat sätt. Gör dem annars också för att förebygga och undvika dåligt mående.


10 snälla saker att göra mot sig själv

1️⃣ Var inte för hård mot dig själv

Strunta i vad andra tycker och kör din grej istället. Om du känner dig olust kring något du gjort, tänk att det sannolikt inte är någon annan som lägger någon vikt vid det. Lär dig istället av det och gå vidare!

2️⃣ Ge dig själv andrum

Se till att ha luckor i kalendern och låt bli att fylla dem. Du behöver de luckorna för att andas och bara vara. Det är okej att bara ligga i soffan en kväll eller att sitta och tomglo en stund. Du behöver antagligen det för att hämta ny kraft och orka prestera framåt.

3️⃣ Gå och lägg dig tidigt om du behöver

Om du är trött på kvällen gör du bäst i att lägga dig i god tid. Sömn kan verkligen göra underverk och vi behöver tillräckligt av det för att må bra. I måndags var jag galet trött när jag kom hem från jobbet. Jag gick och lade mig med vår 1-åring direkt efter middagen och kvällssysslorna. Så välbehövligt och skönt!


4️⃣ Skippa prestationsträningen och satsa på upplevelseträning istället

Vi mår bra av träning, men om du bara tränar prestationsinriktat är risken att du kör slut på dig själv. Fundera kring hur mycket annat du har i livet som är prestationsinriktat och lägg fördel in träningspass som är fokuserade på upplevelsen och välmåendet istället. För mig har det gjort stor skillnad!

5️⃣ Se över din inre dialog

Hur pratar du med dig själv? Vilka ord säger du? Vad säger du till dig själv när du ser dig själv i spegeln? Ge dig själv omtanke och fina ord istället för piska och en nedlåtande ton.

6️⃣ Reflektera över vad du mår bra av på riktigt

Ta dig en ordentlig funderare på när du är som lyckligast och mår som bäst. Gör sedan mer av de sakerna!

7️⃣ Gå ut i naturen utan något i lurarna

Att ge sig ut i naturen, och använda alla sinnen när du tar in skogen, sjön, fältet eller vart du nu är, är som balsam för själen. Med tanke på allt brus vi har runt oss idag behöver vi stunder med tystnad och bara naturens naturliga ljud. Försök att vara i den stunden och känn hur axlarna sjunker ner.

8️⃣ Gör en tjänst åt någon annan

Att vara snäll mot någon annan är som att vara snäll mot sig själv. Det kommer att göra både den personen och dig glad!


9️⃣ Hitta något att pyssla med

Det kan vara att måla, baka eller fixa med växter. Vi mår bra av att få vara kreativa och skapa.

1️⃣0️⃣ Krama de du har nära mycket och ofta

Närhet och omsorg behövs för att vi ska må bra. Genom att ge den du tycker om en kram är du snäll mot både den personen och dig själv.

Ta hand om dig för det är du så värd! ❤️

Läs också detta: Vänlighet kommer man långt med!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.