Det talas en hel del om grit. Jag hörde om det senast igår när jag lyssnade på en föreläsning med Therese Alshammar på Personal och Chefmässan. Grit är något positivt och eftersträvansvärt. Men vad är det egentligen och hur får man det? Här reder jag ut begreppet.
Vad är grit?
Grit är ett engelskt ord och om man ska ge sig på att översätta det till svenska är ord som driv, karaktärsstyrka och jävlar anamma de som ligger närmast till hands.
Det är alltså ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Det handlar om en förmåga att hålla fast vid långsiktiga mål, trots att man stöter på motgångar.
Varför är grit bra?
Om du har grit kan du ta dig långt. För att relatera till Therese Alshammar, som jag lyssnade på igår, hade hon mycket grit under sin idrottskarriär. Om hon inte hade haft det hade. hon antagligen gett upp simningen för länge sedan.
När man hittar sin passion för något kommer grit ofta per automatik. Man fortsätter att nöta och kämpa på, oavsett vad andra tycker och oavsett motgångar och hinder på vägen. Det är när man har grit som man kan bli riktigt bra på något och komma långt.
Det är karaktär och ihärdighet som särskiljer de framgångsrika från de som inte är det.
Övning ger färdighet
Jag tror att alla kan använda sig av grit. Det handlar om att vilja något väldigt starkt och att öva på det länge. Det är då man kan bli riktigt bra på något.
För egen del skulle jag säga att jag har mycket grit i mig. Om jag har tagit för mig för något slutför jag det, oavsett vad. Jag har min passion i både träningen och jobbet. Där utövar jag mitt grit en hel del.
Om du vill öva upp ditt grit finns det fyra steg du kan utöva.
1. Utgå ifrån ditt intresse, lust och din passion
Fundera på vad du tycker om att göra och gör mer av det. Testa om just det intresset kan utvecklas till en passion för dig, något som du vill göra varje dag och helst hela tiden.
2. Träna och öva
Se till att utöva ditt intresse och passion så ofta som möjligt. Enligt något som kallas för 10 000-timmars regeln krävs det att man lägger ner så mycket tid som 10 000 timmar innan man kan bemästra något riktigt bra. Här har jag tidigare skrivit om 10 000 timmars regeln.
Se till att du har ett mål med det du gör. Fundera på vad det är du ska göra annorlunda och träna på nästa gång för att bli bättre.
3. Känna syfte och mening
Genom att känna mening och syfte med det du gör känner du att du bidrar till världen eller andra människor på något sätt. Det gör att ditt intresse känns mer meningsfullt att hålla på med. Fundera på dessa frågor för att säkerställa att det du gör har ett syfte och en mening:
- Hur bidrar det du gör positivt till samhället?
- Hur kan dina kunskaper göra världen bli en bättre plats?
- Hur har det du gör betydelse för andra människor?
- Hur kan du med små och meningsfulla sätt förändra ditt nuvarande arbete så att det kommer närmare dina innersta värderingar?
4. Känna hopp
Att känna hopp innebär att du har ett optimistiskt tankesätt och tror på din förmåga att övervinna hinder och bli bättre på något. Försök att utveckla en tro på att du kan och kommer att lyckas. När du har ett optimistiskt tankesätt kommer du kunna hantera motgångar bättre.
De fyra punkterna är hämtade ur boken Grit – Konsten att inte ge upp av Angela Duckworth.
Jag hoppas att du har fått svar på frågan Vad är grit? Och att du blir inspirerad till att få mer grit i livet!