Något som jag verkligen älskar och ofta strör över maten är pumpafrön (senast jag åt det var idag till lunch över salladen till laxbiffarna, matvetet och senapskesellan)
. Detta lilla gröna frö är liksom andra frön mycket nyttigt och har flera hälsofördelar.
Pumpafröts gröna färgen tyder på ett mycket högt innehåll av antioxidanter och proteinhalten hör till den högsta för frön. Den innehåller mycket av något som kallas för squalen, vilket är bra då squalen är en byggsten för våra könshormoner. Pumpafrön innehåller också fytosteroler, vilket har visat sig minska tillväxten av prostatan i djurförsök. Om det fungerar även hos oss människor borde alla män över 40 år ta en näve pumpafrön varje dag.
Jag brukar äta pumpafrön på sallader och soppor. Gillar du också pumpafrön? Har du i sådant fall tips vad man mer man kan äta dem till?
 |
Pumpafrön på salladen till äggröra med skinka och fetaost. |
Jag äter också dessa underbara små frön till mycket. Otroligt gott i frukostens yoghurt!
Oxå supergott i och på bröd. Och i Coltingbollar förstås 🙂
Caroline: Åh, i yoghurten måste jag testa. Det har jag faktiskt inte gjort.Animalin: Just det, jag brukar ju också ha det i brödet när jag bakar. Coltingbollar får jag testa!
Underbara pumpafrön, jag skulle inte kunna klara mig utan dom. Varje dag på gröten och gärna på kesellan också! I bröd, ja på allt passar dom!
Jag mixar mina pumpakärnor med lite citronsaft, kryddor (jag använder ramslöksalt) och olja och läger det sedan som ett tjockt täcke på laxen innan jag ugnsbakar den, toppen gott och ger en paneringskänsla!Tack för härlig inspiration!
Det lät väldigt gott! Får testa det nästa gång jag lagar lax i ugn. Tack för tipset!