Till lunchen brukar jag alltid se till att äta något kolhydratsrikt till proteinet, fettet och grönsakerna. Alla dessa näringsämnen är viktiga att ha med i lunchen, då det är en måltid som man äter mitt på dagen och ska ge energi till hela resten av eftermiddagen. När det gäller kolhydrater finns det en mängd olika typer där ute och det kan vara svårt att veta vilket som är det mest hälsosammaste alternativet.
För ett tag sedan skrev jag om långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater, vilka de är och varför man ska välja de långsamma. Läser man den guiden blir man lite klokare. Nu för tiden kan man, förutom pasta, ris, potatis, bönor och bröd, hitta en hel mängd olika gryner i matbutikerna, som även fungerar fint att äta som kolhydratskälla. Jag såg att Mollys hälsoblogg har lagt upp en bra och omfattande guide om matgryner idag. Där får man mer information om vilka gryner som finns att välja på, deras innehåll och vad de passar att äta till.
Jag brukar främst äta gryner, som quinoa, eller fullkornsprodukter i form av bröd eller pasta till mina luncher. Det händer ganska ofta att jag äter bönor, fullkornsris eller potatis också. När det gäller kolhydratskällan är det viktigaste att den innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. En bra tumregel kan vara att ju grövre i konsistensen desto bättre är den, exempelvis är bulgur bättre att äta än couscous och grovt bröd är bättre än mjukt, ljust bröd.
Till min middag på kvällen brukar jag ta bort kolhydratskällan helt, då jag inte behöver den typen av energi till dygnets sista vakna timmar. Jag tycker att det räcker med att äta protein, nyttigt fett och rikligt med grönsaker.
Vilken är din favorit kolhydratskälla?
Karinaxelsson.se
Bulgur! 😀