Gult

gult (1)

Gul är väl inte direkt min favorit färg. Tror inte att jag äger ett enda klädesplagg som är gult. Men när jag tänker på vilka saker som är gula så är jag beredd på att tänka om och faktiskt gilla denna färg riktigt mycket. Solen, de första gulnande löven på hösten, ett stort sädesfält, ost och ägg, stjärnorna på en mörk himmel. Ja, mycket fint är det som är gult.

Idag har varit lite av en gul dag. Av en slump råkade typ allt på frukostbrickan vara gult: mangosmoothie, smörgås med ost och ägg och så en clementin.

gult (2)

Mangosmoothien var len, söt och god. Så här gjorde jag den.

Mangosmoothie

två små glas

  • en banan
  • ca 2 dl mango i bitar
  • 1 dl kvarg
  • en rejäl skvätt mjölk
  • 2 tsk mandelsmör

Mixa och servera.

Tidigare har jag gjort andra goda smoothies med mango, som denna somriga mangosmoothie och denna mangomums i ett glas.

gult (3)

Gult var också innehållet i glaset med vitamin som jag drack i morse. Har både C- och D-vitaminer i brusformat från FRIGGS. Denna med D-vitamin ska bidra till att bibehålla en normal benstomme och till immunförsvarets normala funktion.

gult (6)

Förskolebarnet i familjen är just nu väldigt förkyld så det gäller att boosta sig. Han själv åt ett par clementiner till frukost. Bra det eftersom han inte gillar bruset.

gult (7)

Vi tog en längre barnvagnspromenad, jag och barnen. Inte mycket gult ute nu i det mulna novembervädret, men jag hittade några gula löv i alla fall, som lyste upp vår väg.

Efter den promenaden var det inte så mycket mer som var gult idag, förutom den kokta potatisen till lunch då.

Gula läckerheter i matväg:

  • Gul paprika – Jag gillar att variera mellan röd och gul paprika, som är de godaste paprikasorterna enligt mig.
  • Majs – Det kan vara gott med majs till tacomat till exempel, men annars äter jag det inte så ofta. Typisk barngrönsak, känns det som.
  • Gulbeta – Denna beta är släkt med rödbetan och smakar tydligen ungefär som den också. Jag vet inte för jag har aldrig smakat på den gula betan. Har du? Kanske kan vara något att göra en varm höstig soppa på eller ha med nästa gång jag rostar rotsaker i ugnen?!!
  • Äggula – Jag minns så väl hur jag för en 10-12 år sedan alltid brukade ta bort äggulan och slänga den för att bara äta äggvitan. Vilket slöseri och vad mycket gott jag gick miste om. Det är ju i gulan som all näring finns! Men jag vet bättre nu och äter ALLTID gulan med glädje.
  • Ost – Skulle inte kunna klara mig utan ost. Kan stå vid köksbänken, hyvla skivor av ost och stoppa i mig bara så där. Är ju så gott!
  • Citron – Till fisk och skaldjur måste man ha citron. Syrlig och en skön smakbrytare till det mesta!
  • Gul lök – Kanske inte det roligaste av innehållet i en maträtt. Men utan gul lök skulle en köttfärssås, gryta eller pyttipanna vara mycket tråkigare.
4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.