Ända sedan Ernst lagade oxrullader i somras i sitt program har jag velat testa att laga sådana själv. Det känns som en sådan där typisk helgmat, som mormor bjöd på en gång i tiden, och som smakar som något man åt i sin barndom. I söndags blev det av att jag lagade detta. Perfekt som söndagsmiddag eller varför inte inleda helgen med nu ikväll?
Oxrullader
4-6 portioner
- ca 15 lövbiffsskivor av fransyska eller innanlår
- ca 1 dl dijonsenap
- ca 30 skivor smörgåsgurka
- 2 gula lökar
- smör & olja
- salt & peppar
- 7 dl vatten
- 2 stycken buljongtärningar (kalv- eller köttbuljong)
- 1 dl spad från smörgåsgurkan
- 2 dl vispgrädde
Lägg ut lövbiffsskivorna och stryk på senap, fördela en nypa hackad lök och smörgåsgurka på varje skiva. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn rulladerna i smör och olja i en stekpanna så att de får fin stekyta. Lyft upp rulladerna och lägg över i en stekgryta tillsammans med resten av den finhackade löken.
Slå på vattnet och deglasera stekpannan rulladerna har stekts i. Låt koka ihop och häll sedan det över rulladerna i stekgrytan. Tillsätt vatten, smörgåsgurksspad, svartpeppar, en rågad tesked senap och två buljongstärningar. Täck med lock och låt sjuda på medelvärme i ca 30 min. Provstick med en gaffel och kolla så att köttet känns mört. När rulladerna är klara, lyft ur dem från grytan.
Ta vara på spadet och gör en gräddsås av det. Tillsätt bara grädde och låt det koka ytterligare en stund och ta av locket så att det kokar ner till en lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, grönsaker och pressgurka.
Även om favoritmaten för mig är sådant med kyckling, lax och skaldjur så är det inte mycket som slår en maträtt med gott kött och en smakrik sås. Detta var en sådan rätt!