Avokado – gott och nyttigt som smörgåsfett

Jag brukar oftast ha smör på smörgåsen innan jag lägger på ett pålägg. För ett tag sedan använde jag aldrig det p.g.a. att jag var rädd för att jag skulle få i mig för mycket fett. Men nu vet jag bättre (tycker jag själv i alla fall) och brer på det på mackan utan rädsla. Vi behöver få i oss fett och om man använder smör och inte margarin får man i sig naturliga fetter, som kroppen behöver.

Idag till frukost varierade jag mig dock och använde avokado på smörgåsen istället för smör. Ibland när jag gör det brukar jag mosa avokadon så att det verkligen blir som ett ”smör”. Sedan har jag på en skiva skinka eller kalkon och gärna lite grönsaker. Men idag valde jag att först ha keso på smörgåsen och sedan avokado och grönsaker. Brödet var mitt goda hembakade fullkornsbröd som du hittar receptet på här.

När du har avokado på smörgåsen kan du vara säker på att du får i dig riktigt nyttiga fetter samtidigt som den ger en god smak till brödet. Testa om du inte redan har gjort det!

Avokado är en underbar frukt! Den är god, fylld med hälsosamma fetter och den går att äta på många olika sätt. Jag brukar ofta äta en halv avokado som tillbehör till olika maträtter eller bara som den är som ett mellanmål. På mitt förra jobb hade jag en kollega som hette Matteo och som brukade påpeka att jag alltid åt avokado. Så Matteo; om du läser detta ska du veta att jag fortfarande ÄLSKAR att äta avokado.

Jag har skrivit om avokado flera gånger tidigare på bloggen. Här kommer några förslag på hur man kan äta avokado:

Kycklingsallad med avokado och mango – 2 olika recept

Fläskfilé med grönsaker, avokado och keso

God kesoröra med avokado och soltorkad tomat – perfekt tillbehör till en bit kött, kyckling eller fisk

Äggröra och sallad med mango och avokado (mango och avokado är verkligen en god kombination!)

Crabsticksröra med sallad och avokado

Omelett med avokado och keso

Ägg och avokado

Fruktsallad med avokado – faktiskt riktigt gott!

6 Comments
  1. Hejsan. Jag hittade din blogg via google när jag sökte på långsamma och snabba kolhydrater 🙂 Tycker att din blogg är väldigt lärorik och bra. Jag är en tjej på 1,57 m lång och väger idag 68 kg. I april när jag ställde mig på vågen visade den på 75 kg. Eftersom jag är så kort och bara är 21 år gammal är jag medveten om att det är alldeles för mkt. Så från 1 april till sista maj ”bantade” jag. Åt mindre portioner, mer grönsaker och frukt, drack 2 liter vatten/dag. Powerwalkade i 1,5 h några dagar i veckan. På två månader gick jag ner 5 kg, vilket jag var väldigt stolt över att jag åstadkom, även fast mitt mål var att bara gå ner 2 kg/månad. I början av juni åkte jag till Thailand för två veckor, där ville jag bara slappna av och njuta så jag tänkte inte så mkt på vad jag åt. När jag kom hem igen såg jag att jag hade gått upp 2 kg, alltså till 72 kg. Självklart var det en besvikelse men jag var förvånad att jag inte hade gått upp ännu mer med tanke på hur mkt jag hade ätit där borta. Hursomhelst så bestämde jag mig för att skärpa mig igen. Så jag började igen och har gått ner 3 kg sen dess. Men på något sätt så känner jag att det känns svårare att gå ner i vikt än vad det gjorde i början. Nu kan jag stanna i samma vikt ganska länge utan att det händer något. Hur kommer det sig? Kan jag göra något åt detta? Jag är ingen person som vill gå ner i vikt genom att aldrig mer äta onyttigt igen, eller genom att sluta äta till exempel nuggets hemma bara för att det är friterat. Jag vill kunna äta som vanligt, bara i rätt mängd och med måtta. Jag ser det som en livsstil. Jag funderar starkt på att köpa ett gummiband också så att jag kan börja träna hemma. Har ej råd med gym då jag är student. Har nog aldrig i mitt liv tränat nu när jag tänker efter, bara promenader och powerwalk. Men p åsenaste tiden har jag försökt vara duktig och försökt jogga tills jag blir trött och då powerwalkar jag istället, och sen bytt tillbaka. Intervallträning tror jag att det kallas. Jag har väldigt svårt för det här med träning då jag inte sysslat med sådant tidigare och inte är van. Det var meningen att jag skulle berätta för dig kortfattat, men nu blev det en uppsats istället. Jag hoppas verkligen du har tid att läsa detta och ge mig tips på hur jag kan göra för att vara hälsosam och bli smalare så att jag kan trivas med mig själv. Tack på förhand! Väntar ivrigt på ditt svar! 🙂

  2. Gina: Vad duktig du är som har tagit tag i din situation och gått ned i vikt! Bra jobbat!Jag tycker att det låter som att du är inne på rätt spår. Det är bra om du inte går ned i vikt för snabbt, utan istället ser till att äta på ett sådant sätt som du kan tänka dig att hålla fast vid i hela livet och låter det ta lite längre tid att sjunka i vikt.Eftersom jag inte vet exakt vad du äter idag är det svårt för mig att ge några exakta kostråd. Men det jag vill råda dig till är att se till att äta ofta och lite varje gång. Ät frukost, lunch och middag varje dag och ca 2 mellanmål däremellan. Satsa på att äta långsamma kolhydrater, protein, nyttiga fetter samt grönsaker/rotfrukter till varje måltid. Bra att du dricker mycket vatten! Satsa på att ta en stor andel grönsaker/rotfrukter till maten och lite mindre kolhydrater som ris, pasta och dylikt. Var noga med att få i dig fett. Det brukar särskilt vissa tjejer slarva med. Vi behöver få i oss fett för att kunna förbränna fett. Ex på bra fetter är oljor, avokado, nötter, mandlar, oliver.Du ska inte banta, dvs du ska se till att äta så att du får energi och håller dig mätt. I slutändan handlar det om att äta mindre antal kalorier än man förbränner för att gå ned i vikt. Därför är det bra att du rör på dig. Jätte bra att du promenerar och powerwalkar! Om ett tag när du har blivit mer van vid det så kan du börja med lättare jogg och öka farten och distansen successivt med tiden. Bra om du köper ett gummiband. Med ett sådant kan du göra många olika styrkeövningar. När du tränar musklerna ökar du förbränningen, vilket är positivt för ett viktnedgång.Var beredd på att kroppen under vissa perioder kommer ha det enklare för att gå ned i vikt och under andra perioder kommer det gå trögare. Men ge inte upp! Det är bara att kämpa på!Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.